Crkva sv. Blaža: Prve hrvatske božićne jaslice

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Prve hrvatske božićne jaslice: Betlehemska štalica u ruhu narodnih običaja

Zagrebačka crkva sv. Blaža, sagrađena prije stotinu godina, važno je djelo arhitekta Viktora Kovačića, kojeg se smatra ocem hrvatske moderne arhitekture. U tom velikom i monumentalnom prostoru posebno mjesto zauzimaju prve hrvatske božićne jaslice dovršene uoči Božića 1916. godine prema nacrtu kipara Vojte Braniša.

Na 3,5 kvadratna metra više od 150 figurica ljudi i životinja predstavlja hrvatsku crkvenu i narodnu umjetnost, a jaslice su zabilježene u mnogim monografijama i izložbama u zemlji i inozemstvu. Sjaj voštanih figura, koje nose naziv »Hrvatski Božić«, i danas oduševljavaju svojom izvedbom, a posebno su značajne jer je autor Braniš stvorio prvu vrstu hrvatskih jaslica i izveo je od bojanog voska.

Crkva sv. Blaža, koje će se tijekom manifestacije također moći razgledati, posebna je jer je presvođena armirano-betonskom kupolom, prvom takve vrste u nas. Prije godinu dana uređeno je svetište s novim likovno-liturgijskim elementima, poput oltara, izvedbe apostola te vitraja na čemu su surađivali poznata imena hrvatske umjetnosti predvođeni arhitektom Željkom Kovačićem.

Razgled prvih hrvatskih božićnih jaslica i crkve sv. Blaža s novouređenim svetištem započinje u 19 sati i svakih pola sata organizirano je stručno vodstvo do ponoći. U 19.30 sati gostuje dvoje sugovornika: muzealac Josip Barlek i unuka autora jaslica Branka Komadina. U 20 sati bit će polusatni koncert klasične glazbe u kojem će nastupiti prof. Marija Ćepulić na violini sa svojim sinom Dubravkom Ćepulićem Polgarom s orguljama. U 21.30 sati priređuje se Susret s arhitektom Željkom Kovačićem, prezimenjakom prvotnog arhitekta crkve sv. Blaža koji će pojasniti detalje oko liturgijsko-umjetničkog uređenja oltarnog prostora koje je završeno prije godinu dana te samu vrijednost sakralne građevine, pete po “starosti” zagrebačke župe sv. Blaža.

Crkva sv. Blaža: Prve hrvatske božićne jaslice - PROGRAM


20:00 - 20:30 h
Glazbeni predah / KONCERT

Na polusatnom orguljsko-violinskom koncertu prof. Marije Ćepulić i Dubravka Ćepulića Polgara izvest će se djela Bacha, Händela, Weckmanna i Lučića.

19:00 - 00:00 h
Od ugla do ugla / STRUČNO VODSTVO

Svakih pola sata organizirano je u stručno vodstvo za razgled prvih hrvatskih božićnih jaslica i crkve sv. Blaža s novouređenim svetištem.

19:30 - 20:00 h
Jaslice iz drugog kuta / PREDAVANJE

Kroz dijalog s dvoje sugovornika upoznat će se o jaslicama iz dva kuta: muzealac Josip Barlek govorit će o tome kako su jaslice stigle u domove, dok će se Branka Komadina, unuka autora jaslica Vojte Braniša, prisjetiti umjetnikova stvaranja te crtica o nastajanju samih jaslica.

21:30 - 22:00 h
Susret s arhitektom / PREDAVANJE

Prezimenjak slavnog, prvotnog arhitekta crkve sv. Blaža Željko Kovačić u razgovoru će pojasniti detalje oko liturgijsko-umjetničkog uređenja oltarnog prostora koje je završeno prije godinu dana te samu vrijednost sakralne građevine, pete po "starosti" zagrebačke župe sv. Blaža.

Sadržaj i oblikovanje programa: Crkva sv. Blaža: Prve hrvatske božićne jaslice

Crkva sv. Blaža: Prve hrvatske božićne jaslice

Prilaz Gjure Deželića 64

Grad Zagreb

19:00 - 00:00h

0Natječaj za Naj Fotku