Zavičajni muzej Ozalj

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Zavičajni muzej Ozalj za Noć muzeja 2016. odlučio je objediniti najbolje od onoga što Ozalj može ponuditi. Centralna figura oko koje će se odvijati program u Zavičajnom muzeju Ozalj je Slava Raškaj. Posjetiteljima će biti predstavljena njena slika “Ozaljsko selo” koja će obogatiti naš fundus uz prigodno predavanje o dosadašnjoj zbirci djela Slave Raškaj u Zavičajnom muzeju Ozalj o njihovom skupljanju, čuvanju i vrednovanju. Uz predavanje posjetitelji će u muzeju moći uživati u kostimiranom stručnom vodstvu kroz glerijski te stalni postav muzeja. Drugi dio programa vezan je uz umrežavanje s drugim institucijama. U Knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj bit će otvorena i predstavljena izložba „Jezik sveti mojih djedova: hrvatsko-bugarske usporednice“. Nakon što je ova izložba otvorena 26. listopada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i tamo ostala otvorena do 3. studenog 2015. godine u sklopu programa Mjeseca hrvatske knjige 2015., a riječ je o izložbi koju je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizirala u suradnji s Veleposlanstvom Republike Bugarske u Hrvatskoj i Hrvatsko-bugarskim društvom iz Zagreba, imamo čast ovako ljepu izložbu pripremiti za Vas u Noći muzeja u Knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj, uz prigodna predavanja. Poseban dio programa vezan je uz pavlinski samostan sa župnom crkvom Rođenja Blažene Djevice Marije u Sveticama. Posjetiteljima će prvi puta u Noći muzeja biti omogućeno pogledati ovaj poseban pavlinski samostan sa župnom crkvom Blažene Djevice Marije u Sveticama, koji spaja najbolje od sakralne, kulturne i duhovne baštine našega kraja. Ovaj spomenik kulturne i duhovne baštine bit će otvoren za posjetitelje u Noći muzeja 2016. od 18:00 do 22:00 sata za obilazak, molitvu i Svetu ispovijed kako bismo se okrijepili Božjom milošću u Svetoj godini milosrđa koja je pred nama.

Zavičajni muzej Ozalj - PROGRAM


18:00 - 22:00 h
Pavlinski samostan sa župnom crkvom Rođenja Blažene Djevice Marije u Sveticama / OSTALO

Pavlinski samostan sa župnom crkvom Rođenja Blažene Djevice Marije u Sveticama stoljećima je bio svetište vjere, ali i svetište hrvatske povijesti, umjetnosti i kulture. Uz zidove stare crkve na Sveticama dozrijevaju čak i smokve koje su iz južnih krajeva donijeli svećenici glagoljaši. Nekoć su tu stajale tri kapelice posvećene Blaženoj Djevici Mariji, Svetoj Margareti i Svetoj Katarini – tri svetice, pa otuda i potječe ime mjesta. Na ovom mjestu je 1577. pokopan Stjepan Frankopan, posljednji potomak ozaljske loze Frankopana. Prvi dio samostana izgrađen je 1627. godine, kada su bježeći pred Turcima pavlini iz Kamenskog stigli na Svetice. Dovršen je 1660. g. velikom zaslugom prvog i dugogodišnjeg priora Ivana Belostenca, znamenitog leksikografa i pisca. Pod krovom samostana nastajao je veličanstveni tronarječni rječnik Gazophylacium. S predanošću znanstvenika i s nadahnućem pjesnika, Ivan Belostenec je desetljećima prikupljao i u svoju riznicu pohranjivao blago hrvatske jezične raznolikosti. Od iznimno vrijednog inventara gotičke, kasnije barokizirane crkve, posebice se ističu rukom rezbarene korske klupe. Osim glavnog, u crkvi se nalazi još sedam oltara, orgulje, crkveno posuđe i odijela, te kipovi i slike. Sve to neprocjenjiva je ostavština poznatih i nepoznatih pavlinskih umjetnika. Dok prolazimo crkvom, privučeni raskošno rezbarenim i svjetlucavim glavnim oltarom, čini nam se da listamo stranice bogato ilustrirane povijesti umjetnosti od sredine 17. do kraja 18. stoljeća. Tu su najbolja djela ostavili znameniti pavlinski slikari Ivan Ranger i Gabriel Taller. Zanimljivost crkve su i kripte (grobnice) ispod lađe i svetišta, u dvije i tri etaže s malim polukružnim otvorima. Najstarije potječu s početka 16. stoljeća, iz crkve koja je prethodila današnjoj i koje već više od 500 godina čuvaju kosti davno preminulih pavlina i plemića naših krajeva. Zbog svega navedenog ovaj spomenik kulturne i duhovne baštine bit će otvoren za posjetitelje u Noći muzeja 2016. od 18:00 do 22:00 sata za obilazak, molitvu i Svetu ispovijed kako bismo se okrijepili Božjom milošću u Svetoj godini milosrđa koja je pred nama.

18:00 - 01:00 h
Stručno vodstvo kostimirane povijesne ličnosti / STRUČNO VODSTVO

Kako bi našim gostima boravak u Zavičajnom muzeju Ozalj u Noći muzeja bio što zanimljiviji, organiziramo za njih stručno vodstvo galerijskim prostorom i stalnim postavom muzeja svakih punih sat vremena. Oživjele povijesne ličnosti vode Vas putovima Zrinsko-Frankopanske kulturne baštine u Ozlju, ozaljskim književnim krugom, tragovima Slave Raškaj i ostalim posebnostima Zavičajnog muzeja Ozalj.

18:00 - 01:00 h
Izložba „Jezik sveti mojih djedova: hrvatsko-bugarske usporednice“ / IZLOŽBA

Izložbom odabranih knjiga "Jezik sveti mojih djedova: hrvatsko-bugarske usporednice" želi se pokazati da su Bugarska i Bugari u hrvatskoj knjizi prisutni od davnina preko tema i okolnosti koje ih povezuju. Povezanost tako počinje sa starim glagoljskim tekstovima, kao što je Ljetopis Popa Dukljanina iz 12. stoljeća, te seže do najsuvremenijih tekstova koji predstavljaju suvremenu bugarsku kulturu. U projekt prikupljanja građe za spomenutu izložbu uključilo se Hrvatsko-bugarsko društvo iz Zagreba, Hrvatsko-bugarsko društvo J. J. Strossmayer iz Sofije, studenti Katedre za hrvatski jezik i književnost Sveučilišta Sv. Kliment Ohridski u Sofiji te, pretraživanjem građe u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, njezini djelatnici, kao i studenti Katedre za bugarski jezik i književnost Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Bogata hrvatsko-bugarska suradnja bit će prikazana na plakatima, a dio izložbe su i pojedina književna djela. Koncept izložbe razradila je radna skupina, u čijem su sastavu bili akademik Josip Bratulić, predsjednik Hrvatsko-bugarskoga društva, Ksenija Banović, književna prevoditeljica za bugarski jezik i Sonja Martinović, diplomirana knjižničarka u Središnjoj informacijskoj službi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Nakon što je ova izložba otvorena 26. listopada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i tamo ostala otvorena do 3. studenog 2015. godine u sklopu programa Mjeseca hrvatske knjige 2015., a riječ je o izložbi koju je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizirala u suradnji s Veleposlanstvom Republike Bugarske u Hrvatskoj i Hrvatsko-bugarskim društvom iz Zagreba, imamo čast ovako lijepu izložbu pripremiti za Vas u Noći muzeja u Knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj, Kolodvorska 1a, 47 280 Ozalj. Otvorenje izložbe bit će u 18:00 sati uz prigodna predavanja, a izložbu ćete moći pogledati u Noći muzeja do 01:00 sati.

20:30 - 22:00 h
Slava Raškaj; Ozaljsko selo / PREDSTAVLJANJE

Zavičajni muzej Ozalj u Noći muzeja svojoj publici želi predstaviti djelo Slave Raškaj "Ozaljsko selo", kojim ćemo obogatiti fundus djela Slave Raškaj u našem muzeju. Uz predstavljanje "Ozaljskog sela" održat ćemo i kratko predavanje o dosadašnjoj zbirci djela Slave Raškaj u Zavičajnom muzeju Ozalj o njihovom skupljanju, čuvanju i vrednovanju.

Sadržaj i oblikovanje programa: Zavičajni muzej Ozalj

Zavičajni muzej Ozalj

Ulica Zrinskih i Frankopana 2

Karlovačka

18:00 - 01:00h

047/732-271

muzoz@ka.t-com.hr

935Natječaj za Naj Fotku