Zavičajni muzej Buzet

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Obilježavajući Noć muzeja, 29. siječnja ove godine, buzetski Zavičajni muzej nudi svojim posjetiteljima vrlo bogat i zanimljiv program okosnicu kojega čini edukativno – izložbeni projekt pod nazivom “Dama sa zlatnim naušnicama” Pokrajinskoga muzeja Koper. Projekt se temelji na artefaktima iz ženskog groba s arheološkog nalazišta Križišće, smještenog nedaleko od mjesta Spodnje Škofije u blizini Kopra. Tako će se u 18.30 sati u buzetskom Muzeju održati radionica za djecu i odrasle “Panem et Circenses” (Kruha i igara) koju će voditi kustosica i pedagoginja Brigita Jenko te vanjska suradnica Maruša Bizjak. Polaznici radionice na kreativan će način učiti o životu u antičkom Rimu, a moći će se okušati i u različitim rimskim igrama. U 20.00 sati u Lapidariju će se otvoriti izložba “Dama sa zlatnim naušnicama” čiji će postav predstaviti Maša Sakara Sučević, muzejska savjetnica Pokrajinskog muzeja Kopar. U sklopu projekta, s početkom u 20:30 sati, održat će se istoimeno predavanje koje će posjetiteljima približiti rimsku kulturu i običaje na prijelazu iz 3. u 4. stoljeće. U glazbenom dijelu Noći muzeja nastupit će The Shakers, band sastavljen od mladih i iskusnih glazbenika koje predvodi Haris Brković (cajon i bas gitara), a članovi su buzetski glazbenici Jure Černeha (gitara) i Tibor Totman (klavijature). Ovogodišnji će se program Noći muzeja u Buzetu okončati glazbenom slušaonicom rock glazbe 60-ih i 70-ih godina prošloga stoljeća, naravno, uz neizostavno kuhano vino. Ulaz je slobodan.

Zavičajni muzej Buzet - PROGRAM


18:00 - 18:30 h
Piće dobrodošlice / DRUŽENJE

18:30 - 19:30 h
Panem et Circenses / RADIONICA

Na ovoj obiteljskoj radionici sudionici će saznati ponešto o načinu života u antičkom Rimu, a moći će se i okušati u različitim rimskim igrama. Radionicu vode Brigita Jenko, kustosica - pedagoginja iz Pokrajinskog muzeja u Kopru te vanjska suradnica Maruša Bizjak.

20:00 - 20:30 h
Otvorenje izložbe Dama sa zlatnim naušnicama / IZLOŽBA

Djelatnici Pokrajinskog muzeja u Kopru Maša Sakara Sučević, Brigita Jenko i Matjaž Novšak, te suradnik dizajner Noel Mirković, dizajner iz Pule, probudili su iz 1700-godišnjeg sna Damu sa zlatnim naušnicama. Došla je umotana u velove tajne koje dijele svijet mrtvih od svijeta živih, prošlost od sadašnjosti, privatno od javnog. Sa sobom je iz rimskog imperija na prijelazu 3. u 4. stoljeće donijela nekoliko iznimnih predmeta, od kojih su najdragocjenije zlatne naušnice izrađene iz zlatne žice i zlatnog lima sa urezanim ornamentom i ugrađenom staklenom jagodom crvene boje. Svojom pričom dama sa zlatnim naušnicama povest će nas u vrijeme kada zapadno rimsko carstvo već propada pod teškim teretom invazije germanskih i drugih naroda i upoznati nas s rimskim pogrebnim običajima. Istra u to vrijeme ne osjeća velike pritiske, tu se život odvijao u donekle normalnim okvirima.

20:30 - 21:30 h
Dama sa zlatnim naušnicama / PREDAVANJE

Maša Sakara Sučević, muzejska savjetnica iz koparskog Pokrajinskog muzeja, predstavit će nam nemirna vremena na prijelazu iz 3. u 4. stoljeće na ovim prostorima i približiti ondašnju kulturu i običaje.

22:00 - 23:30 h
The Shakers / KONCERT

Band The Shakers čine voditelj Haris Brković (cajon i bas gitara), te članovi Jure Černeha (gitara) i Tibor Totman (klavijature). Njihov se repertoar sastoji od znanih rock skladbi iz pjesmarica izvođača koji su obilježili povijest rock glazbe.

00:00 - 01:00 h
Rock arheologija / DRUŽENJE

Domaća i strana rock glazba 60-ih i 70-ih godina. Glazbena slušanoca sa naglaskom na domaću i svjetsku rock glazbu 60-ih i 70-ih godina prošloga stoljeća.

Sadržaj i oblikovanje programa: Zavičajni muzej Buzet

Zavičajni muzej Buzet

Rašporskih kapetana 5

Istarska

18:00 - 01:00h

091 8888 127

muzej@poubuzet.hr

0Natječaj za Naj Fotku