Vrbničko kulturno društvo Frankopan

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Vrbničko kulturno društvo Frankopan prvi dio programa Noći muzeja u Vrbniku posvećuje Vrbenskin meštrican. Doznajte tko su bile prve obrazovane žene u Vrbniku koje su poučavajući ostavile traga na generacijama Vrbenčana. Stare fotografije i razglednice meštrice Savi  vratiti će vas u školsko doba s početka stoljeća.

Sve će započeti na Placi Vrbničkog statuta gdje ćete imati prilike obići Knjižnicu obitelji Vitezić, Vrbničku glagoljsku tiskaru posvećenu vrbničkim glagoljskim tiskarima Blažu Baromiću i Dragutinu Parčiću, te etno zbirku Nede Trinajstić.

Znameniti muškarci obilježili su vrbničku povijest, no učinile su to i mnoge znane obrazovane i mnogobrojne neznane žene koje su na svoj način vrijednim rukama utkale sebe u unikatne ručno rađene predmete od konca, vune i tkanine. Upravo je tome posvećen drugi dio programa. Mještanke vješte u izradi ručnog rada prezentirat će vam kako se prelo, plelo, kako se našivalo, kako se dela tesnek…

Potom vas pozivamo na etno-radionicu pod nazivom RukiČe vridne ruki moru ako se malo odtakaju od mobiteli?!? Inspirirajte se starim etno detaljima i stvorite nešto novo, originalno i drugačije.

Svi sudionici radionice moći će ponijeti kao uspomenu originalni predmet inspiriran etno detaljima.

Za kraj pozivamo sve posjetitelje i sudionike na druženje.

Vrbničko kulturno društvo Frankopan - PROGRAM


18:00 - 22:00 h
Obilazak Knjižnice obitelji Vitezić, Vrbničke glagoljske tiskare i etno zbirke Nede Trinajstić / STRUČNO VODSTVO

Drugu Noć muzeja u Vrbniku započet ćemo predstavljanjem vrijednog inventara Knjižnice obitelji Vitezić utemeljene 1898., etno sobe u kojoj se većinom nalaze predmeti iz obiteljske zbirke Nede Trinajstić, te Vrbničke glagoljske tiskare posvećene Blažu Baromiću i Dragutinu Parčiću, utemeljene 2003., u kojoj se može vidjeti replika tiskarske preše. Na Placi Vrbničkog statuta vodit će Vas direktorica TZO Vrbnik Sanja Polonijo, prof. Mira Katunar i prof. Dina Valković.

18:35 - 19:00 h
VRBENSKE MEŠTRICE - Počeci obrazovanja žena u Vrbniku / PREDAVANJE

U Domu na Škujici, profesorica Mira Katunar održat će predavanje o vrbenskin meštrican, počecima obrazovanja žena u Vrbniku, utjecaju meštric na generacije učenika, ali i općenito položaju žena u Vrbniku početkom stoljeća.

19:00 - 19:00 h
Hartulini meštrice Savi / IZLOŽBA

Domagoj Gršković i Dina Valković predstavit će vam zbirku starih fotografija i razglednica iz života vrbenskih meštric s početka stoljeća.

19:15 - 19:45 h
Vridne ruki naših sumještanki - prezentacija ručnog rada / PREDSTAVLJANJE

Vrijedne mještanke Vrbnika prezentirat će vam ručni rad - kako se prelo, plelo, našivalo, kako se delaju čufiće, kako se dela tesnek…

19:45 - 21:00 h
Če sve ruki moru ako se malo odtakaju od mobiteli?!? Inspiriraj se starinskim i stvaraj novo! / RADIONICA

Na kreativnost inspiriranu etno detaljima pokušat će vas motivirati Željka Dobrinčić, Doris Ostrogović, Ivana Vadnov, Elizabeta Jurešić, Mira Katunar i Dina Valković. Stjepan Volarić prezentirat će kako se rade različiti čvorovi za vezivanje barke, tako da se i naši muški posjetitelji mogu uključiti. Za uspomenu sudionici će moći ponijeti kućama svoje rukotvorine.

21:00 - 22:00 h
Zajedno u II. NOĆI MUZEJA U VRBNIKU / DRUŽENJE

Na druženje uz domaće slastice - friti, pogaču i orihnjaču, pozivaju se svi posjetitelji i sudionici.

Sadržaj i oblikovanje programa: Vrbničko kulturno društvo Frankopan

Vrbničko kulturno društvo Frankopan

Placa Vrbničkog statuta 4

Primorsko-goranska

18:00 - 22:00h

vkd.frankopan@gmail.com

150Natječaj za Naj Fotku