Sveučilišna knjižnica u Splitu

Sveučilišna knjižnica u Splitu - PROGRAM


18:00 - 24:00 h
Odjel specijalnih zbirki " Nostalgija svjetlosti: izbor građe iz prinova Odjela specijalnih zbirki SKS-a od 2005. do 2015. godine " / IZLOŽBA

Izbor 160 djela iz donacija istaknutih pojedinaca i ustanova - crteža, grafika, fotografija, plakata, povelja, rukopisa i knjiga - vodi nas u crtački svijet arhitekata Josipa Kodla, Petra Senjanovića, Slavka Muljačića i umjetnika Radovana Tommasea. Nadalje, donosi pogled u uredništvo i tiskaru splitskog dnevnika Novo Doba ali i duh knjižnica splitskih obitelji Muljačić i Rismondo, prenosi glazbu notnih zapisa Maria Peručića i obitelji Vučak. Rukopisi podsjećaju na studije filologa Žarka Muljačića i povjesničarke umjetnosti Nevenka Bezić Božanić, arhiviste Nediljko Paveškovića te neumoran rad i brigu za iseljeništvo Ivana Lupisa Vukića. Posebno mjesto među izloženom građom imaju raritetne tiskovine od 16. do 19. stoljeća. Uz izdanje Marulićeve Judite iz 1627, dar Grada Splita prigodom polaganja kamena temeljca za novu zgradu Knjižnice 2005., tu su i djela I. Kanta, M. de Dominisa, P. Bemba, F. Sansovina, F. Bacona, S. Clarka, R. Guylforda, D. Laerćanina i Euklid iz Aleksandrije - iz bristolske knjižnice prof. Ede Pivčevića. Izložena djela, nastala na raznim prostorima i u raznim vremenima, povezuje zavičajnost sadržaja – Split i Dalmacija. Autorica izložbe: Mihaela Kovačić Kupnja publikacija u izdanju SKS po promotivnim cijenama. Svaki 100-ti posjetitelj Knjižnice osvojiti će poklon paket naših izdanja.

18:00 - 24:00 h
Sveučilišna galerija „Vasko Lipovac“ Stalni postav istaknutog splitskog umjetnika Vaska Lipovca / IZLOŽBA

Izbor iz 70 djela istaknutog splitskog umjetnika Vaska Lipovca. O IZLOŽBI:...Nekoliko je narativa, što ih je odabrao i za ovaj prvi postav priredio povjesničar umjetnosti Dalibor Prančević: od nanovnog doživljaja već kultnih B iciklista i uvida u dosada u Splitu neizlaganu seriju Daskanje i prateće joj akvarele, do ukazivanja na krajnju nužnost iscrpnije stručne i znanstvene obrade Vaskova crtačkog opusa. Potom, zasebno su izdvojene i “ekološke pripovijesti”, ali i one vezane uz permanentnu borbu prirodnih sila, napose mora, i čovjeka. Vedra je i krajnje optimistična konstatacija Vaska Lipovca kojom se postav zaključuje: “U mojim radovima svi ljudi prežive vidjeti ih na sasvim drugačiji način. (gornja etaža galerije )

18: 00 - 24:00 h
Iz ciklusa izložbi Svatko na svojoj strani. umjetnici Silvana Konjevoda (Rijeka)i umjetnik Milan Marin (Umag) / IZLOŽBA

U suradnji sa Galerijom Brešan moći će se razgledati i izložba iz ciklusa Svatko na svojoj strani- umjetnici Silvana Konjevoda (Rijeka) i Milan Marin (Umag)( donja etaža galerije)

20:00 - 22:00 h
Koncert studenata Glazbenog odjela UMAS-a s početkom u 20:00 / GLAZBENI PROGRAM

Koncert studenata Glazbenog odjela UMAS-a ( više glazbenih točaka)

18:00 - 24:00 h
Izložba grafika- akademskog kipara Vitolda Košira -Odjel specijalnih zbirki / IZLOŽBA

Izložba grafika Poniranje/Closing in zagrebačkog akademskog kipara Vitolda Košira. Rad ovog svestranog umjetnika teško je jednoznačno odrediti. Uz studij kiparstva na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti Košir je diplomirao i na Muzičkoj akademiji studij viole. Ovaj svestrani umjetnik - grafičar, kipar, violist i rock muzičar - zaposlen je u Simfonijskom orkestru Hrvatske radiotelevizije. Iz kataloga Poniranje (Autorica teksta recenzentica Iris Slade) „....Ovogodišnji grafički ciklus pod nazivom Poniranje, od osam akvatinta, na određeni je način presedan u Koširovu stvaralaštvu. Prvi put u likovni medij uvodi njemu bliski svijet životinja, konkretno ptice iz reda sokolovki: orla, sokola, škanjca i Harrisovog jastreba. Ovisno o motivu i željenoj predodžbi, u interpretiranju se približava ili odmiče, sve do granice prepoznatljivosti, od predmetne stvarnosti. Naročito u grafici, dosad je rijetko izvodio figurativne kompozicije...

Sadržaj i oblikovanje programa: Sveučilišna knjižnica u Splitu

Sveučilišna knjižnica u Splitu

Ruđera Boškovića 31

Splitsko-dalmatinska

18:00 - 24:00h

021/434-808

0Natječaj za Naj Fotku