Spomen galerija Ivana Meštrovića Vrpolje

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

U obnovljenom prostoru Spomen galerije Ivana Meštrovića Vrpolje posjetitelji mogu u vremenu od 18 sati do ponoći, pogledati redizajnirani postav djela velikana hrvatske umjetnosti, kao i njegova djela izložena u crkvi Rođenja sv. Ivana Krstitelja u kojoj je Meštrović kršten. Uz to će moći pogledati i dječje radove s prošlogodišnje likovne radionice u Noći muzeja – „Motivi starog Vrpolja“. Tema ovogodišnje likovne radionice je Josip Juraj Strossmayer, u kojoj će tradicionalno sudjelovati učenici OŠ „Ivan Meštrović“ Vrpolje.
Njegovanju i očuvanju tradicijske kulture ovoga dijela Hrvatske posvećen je drugi dio programa u kojemu će Dječja folklorna sekcija KUD-a „Ivan Meštrović“ Vrpolje izvesti igrokaz te splet dječjih igara i brojalica. Slavonski običaj čijanja perja prikazat će članovi KUD-a „Ivan Meštrović“ i njihova umirovljenička skupina. Gošće programa članice Udruge „Zlatovezilje“ Brodski Stupnik prikazat će izradu zlatoveza s izložbom radova, a u glazbenom dijelu programa nastupit će Ženska pjevačka skupina „Druge“ iz Vrpolju susjedne Strizivojne.
Nadamo se da će posjetitelji i u ovoj dugoj zimskoj noći, Noći muzeja 2016. u Spomen galeriji Ivana Meštrovića u Vrpolju, mjestu njegova rođenja, uživati u priređenom programu. Ulaz slobodan.

Spomen galerija Ivana Meštrovića Vrpolje - PROGRAM


18:00 - 24:00 h
Stalni postav djela Ivana Meštrovića / IZLOŽBA

U obnovljenom prostoru Spomen galerije Ivana Meštrovića Vrpolje može se razgledati redizajnirani postav djela velikog hrvatskog kipara, svjetskog glasa, Ivana Meštrovića

18:00 - 24:00 h
Motivi starog Vrpolja / IZLOŽBA

Likovni radovi učenika OŠ "Ivan Meštrović" s prošlogodišnje radionice u Noći muzeja na temu - "Motivi starog Vrpolja"

18:00 - 19:30 h
Meštrovićeva "Skica za Strossmayera" / RADIONICA

Tema ovogodišnje likovne radionice za učenike OŠ "Ivan Meštrović" je Meštrovićevo djelo "Skica za Strossmayera" izloženo u stalnom postavu Spomen galerije od njezina otvorenja 1972. godine.

19:30 - 20:00 h
Igrokaz "Moja baka" i Dječje igre i brojalice / IGRAONICA

Njegovanje i očuvanje tradicijske kulture ovog dijela Hrvatske pridonijet će i Dječja folklorna skupina KUD-a "Ivan Meštrović" Vrpolje izvedbom igrokaza i spletom dječjih igara i brojalica.

20:00 - 23:00 h
Izrada zlatoveza / RADIONICA

Članice Udruge "Zlatovezilje" iz Brodskog Stupnika pokazat će i poučiti kako se radi zlatovez, vez zlatom koji datira iz 19. stoljeća i koji je nekada bio znak prestiža jer su se njime izrađivale najsvečanije djevojačke rubine i momačka poprsja. Zlatovez je u Slavoniji bio naročito cijenjen u doba biskupa Strossmayera. Zlatovezilje će izložiti i dio svojih radova.

20:00 - 24:00 h
Vrpoljačko čijalo / DRUŽENJE

Tradicijski običaj čijanja perja prikazat će članovi KUD-a "Ivan Meštrović" Vrpolje potpomognuti njihovom umirovljeničkom skupinom kojoj su još živa sjećanja na ovaj danas zaboravljeni oblik druženja tijekom zimskih večeri.

21:00 - 21:30 h
"Grlo moje zapjevaj, zagudi, ko je zaspo neka se probudi" / GLAZBENI PROGRAM

Ženska pjevačka skupina "Druge" iz Vrpolju susjedne Strizivojne izvest će tradicijske slavonske pjesme i napjeve.

18:00 - 23:00 h
Meštrovićeva djela u crkvi njegova krštenja / OSTALO

Crkvu Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Vrpolju, u kojoj je 16. kolovoza 1883. godine Ivan Meštrović kršten, danas krase četiri djela velikog kipara, od kojih posebno mjesto ima Meštrovićev "Ivan Krstitelj" izložen na središnjem oltaru u crkvi.

Sadržaj i oblikovanje programa: Spomen galerija Ivana Meštrovića Vrpolje

Spomen galerija Ivana Meštrovića Vrpolje

Trg dr. Franje Tuđmana 12

Brodsko-posavska

18:00 - 24:00h

035/439-075

spomen.galerija.mestrovic@sb.t-com.hr

0Natječaj za Naj Fotku