Povijesni i pomorski muzej Istre

Povijesni i pomorski muzej Istre - PROGRAM


18:00 - 01:00 h
Špicije – L'Uspeicio, Spomeni na Morsko lječilište Grada Beča u Rovinju 1888. - 1947. / IZLOŽBA

Tematska izložba koja prati faze razvoja Morskog lječilišta u Rovinju koje je otvoreno 1888. godine sa zadatkom liječenje djece oboljele od skrofuloze (tuberkuloze) i rahitisa, a ubrzo postaje jedan od najsuvremenijih centara toga tipa u Austro-Ugarskoj Monarhiji. Na njenom prostoru danas djeluje Bolnica za ortopediju i rehabilitaciju „Prim. dr. Martin Horvat“. Najzapaženiji dio izložbe čine fotografije malih pacijenata s početka 20. stoljeća koje osim dokumentarne imaju i umjetničku vrijednost. Prikazane su sljedeće cjeline: - socijalne i zdravstvene prilike u Austro-Ugarskom Carstvu na prijelazu 19. u 20. stoljeće, - poticaji i razlozi otvaranje lječilišta u Rovinju, - izgradnja i razvoj kompleksa lječilišta i financiranje njegovog rada, - bolesti koje su liječene, - medicinske metode i tehnologija toga doba, - svakodnevni život medicinskog osoblja u Rovinju, - svakodnevni život djece - pacijenata u Rovinju koji su stizali iz svih krajeva Austro-Ugarske i šire, pa i Palestine i Afrike i - pojedinačne sudbine djece. Bolesti od kojih obolijevamo odraz društva u kojemu živimo. Autorice izložbe su Katarina Marić, kustosica Povijesnog i pomorskog muzeja Istre i Tajana Ujčić, kustosica Zavičajnog muzeja Grada Rovinja, a likovni postav i oblikovanje izložbe potpisuje Mauricio Ferlin. Autorice izložbe nagrađene su Godišnjom nagradom Hrvatskog muzejskog društva za 2014. godinu u kategoriji provedeni istraživački rad koji je rezultirao izložbom. Izložba je ranije postavljena u Zavičajnom muzeju grada Rovinja i Arhivu Grada Beča i Bečke pokrajine.

18:00 - 01:00 h
SLOBODA NARODU! Antifašizam u Istri / IZLOŽBA

Izložbom SLOBODA NARODU! Antifašizam u Istri - LIBERTÀ AL POPOLO! L'antifascismo in Istria Povijesni i pomorski muzej Istre - Museo storico e navale dell'Istria uključio se u obilježavanje 70. godišnjice od završetka Drugog svjetskog rata, koji je Istri donio sjedinjenje s Hrvatskom u novoj Jugoslaviji. Na izložbi je uz bogatu muzejsku građu iz fundusa PPMi i privatnih ostavština, predstavljen i dokumentarni film Istarske sudbine: Istrani u sabirnim i zarobljeničkim logorima za vrijeme Drugog svjetskog rata, autora Igora Jovanovića i Igora Šaponje te razni multimedijalni sadržaji. Autori izložbe su Gracijano Kešac i Lana Skuljan Bilić, a likovni postav i oblikovanje izložbe potpisuje Kristina Kalčić.

18:00 - 01:00 h
Stalni postav: Ljekarništvo u Istri / OSTALO

Izgradnjom pulskog arsenala krajem 19. st., Pula postaje glavna austrougarska ratna luka, a dolaskom vojske i stanovništva iz svih dijelova Monarhije razvija se u najveći istarski grad. Rast broja stanovništva i širenje epidemijskih bolesti nametnulo je potrebu otvaranja bolnice pa je 1861. otvorena Carsko-kraljevska Mornarička bolnica (K.u.K. Marinespital). Bolnica je unutar svoje zgrade imala i vlastitu ljekarnu (K. u. K. Marinespital Apotheke). Ljekarna do 1990. godine, kada je Povijesni i pomorski muzej Istre – Museo storico e navale dell'Istria pokrenuo postupak njezine zaštite, bila dio Povijesne sobe Vojne bolnice Pula. PPMI je 1991. godine preuzeo predmete iz ljekarne (namještaj, stojnice, knjige i dr.) i izložio ih na stalnom postavu. Plan ekspozicije je tematski, a preko šesto predmeta na postavu izloženo je kroz nekoliko cjelina koje obuhvaćaju uvodni, tehnološki, znanstveni, spremišni i analitički segment farmacijske djelatnosti.

18:00 - 01:00 h
Posjetiteljski centar HERMAN POTOČNIK NOORDUNG / OSTALO

Koncem 2015. godine, unutar muzeja, obnovljena je vodosprema iz 1876. godine. Prenamijenjena je u posjetiteljski centar Herman Potočnik Noordung kroz projekt HERA, IPA Adriatic CBC Program 2007.-2013. i poklon je Povijesnom i pomorskom muzeju Istre - Museo storico e navale dell'Istria za 60. obljetnicu djelovanja.

18:00 - 01:00 h
Druženje uz kuhano vino i čaj / DRUŽENJE

18:00 - 22:00 h
Glazbeni program - Maurizio i Rebecca Sponza / GLAZBENI PROGRAM

Sadržaj i oblikovanje programa: Povijesni i pomorski muzej Istre

Povijesni i pomorski muzej Istre

Gradinski uspon 6

Istarska

18:00 - 01:00h

052/211-566

ppmi@ppmi.hr

3823Natječaj za Naj Fotku