Posudionica i radionica narodnih nošnji

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Tijekom manifestacije Noć muzeja predstavili smo prigorske narodne nošnje iz zbirke Posudionice i radionice narodnih nošnji. Također smo predstavili sekciju Šestinske švelje HSPD Sljeme Šestine-Zagreb i njihovu novoizrađenu svečanu mušku i žensku narodnu nošnju koja je osvojila prvu nagradu na reviju rekonstruiranih narodnih nošnji Hrvatske “Obnavljamo baštinu” 2015. godine. Ženski zbor i tamburaška sekcija u dva navrata su izveli tradicijske prigorske pjesme. Završili smo s programom u 24.00 s cca 700 posjetitelja.

Posudionica i radionica narodnih nošnji - PROGRAM


18:00 - 24:00 h
Predstavljamo zbirke nošnji zagrebačkih KUD-ova - HSPD "Sljeme" iz Šestina / IZLOŽBA

U svjetlu teme Noći muzeja, predstavljamo Hrvatsko seljačko pjevačko društvo „Sljeme“ iz Šestina, nekadašnjeg sela u okolici Zagreba, čija je narodna nošnja postala prepoznatljiv simbol grada Zagreba. Uz to, HSPD „Sljeme“ (osnovano 1895. godine) jedno je od najstariji folklornih društva ne samo u Zagrebu, već i u Hrvatskoj te punih 120 godina njeguje etnografsku baštinu svoga kraja.

18:00 - 24:00 h
Šestinske švelje“ HSPD „Sljeme" / PREDSTAVLJANJE

Potaknuti potrebom za očuvanjem tradicijskog tekstilnog rukotvorstva, pri HSPD "Sljeme" 2005. godine osnovana je sekcija za izradu šestinskih narodnih nošnji pod nazivom „Šestinske švelje“. Osnovna zadaća sekcije je da u nasljeđe prenese znanja i vještine starih obrta vezanih uz izradu šestinske narodne nošnje na mlađe generacije. U sekciji djeluju odrasle švelje, pomladak i opančari. Švelje kroje, vezu i šivaju nošnje, štrikaju čarape, svitere-reklece i vunene rupce, izrađuju lajbeke, surine , te popravljaju stare nošnje. Opančari izrađuju opanjke-žutake i ševro cipele. Za novo izrađenu mušku i žensku svečanu šestinsku narodnu nošnju, sekcija je 2015. godine osvojila prvu nagradu na manifestaciji "Obnavljamo baštinu- revija rekonstruiranih narodnih nošnji Hrvatske".

20:00 - 21:00 h
Lijepe li su nam Šestine / KONCERT

Nastup HSPD „Sljeme“ Šestine

Sadržaj i oblikovanje programa: Posudionica i radionica narodnih nošnji

Posudionica i radionica narodnih nošnji

Ulica baruna Trenka 1

Grad Zagreb

18:00 - 24:00 - h

01/481-9269

pirn@pirn.hr

700Natječaj za Naj Fotku