Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Osim navedenih aktivnosti, tijekom Noći muzeja posjetitelji mogu razgledati i reprezentativne salone nekadašnje Guvernerove palače na prvome katu te Memorijalnu zbirku Dr. Franjo Kresnik – Između umijeća i umjetnosti koja daje prikaz djela jednog od najpoznatijih majstora liuterije, sušačkog liječnika dr. Franje Kresnika, u Italiji nazivanog Čovjek koji čita violine.

Stalni postav Zavičajni memento: Tragovi vremena na drugom katu upotpunjen je novim postavom Od narodnih vladara do Marije Terezije, a u prizemlju je i stalni postav U obrani domovine.

U dvorištu Muzeja posjetitelji mogu razgledati Lapidarij, vrijednu zbirku kamenih spomenika.

Osim izložbe o životu Giuseppea Tartinija u izložbenom prostoru muzeja otvorena je vrijedna izložba Aquileia – Salona – Apollonia: putovima Jadrana od 2. stoljeća prije Krista do početaka srednjeg vijeka.

Dislocirana Muzejska zbirka Kastavštine, Prolaz Ivana iz Kastva 1 bit će otvorena od 18 do 22 sata.

U 18:00 će sati  biti predstavljeni radovi s radionice za djecu održane tijekom zimskih školskih praznika, a u

18:30 bit će otvorena izložba Krpa krpu drži koja govori o krojačkom obrtu i njegovim nositeljicama u Kastavštini. Predmetima iz fundusa MZK predstavit će se vještina krojenja i šivanja – od usvajanja tehnika šivanja i ručnog rada do profesionalnog školovanja u okviru Delavske škole. Izložbu će zaokružiti fotografski poprtreti šilica s područja Kastavštine koje je snimio Branko Jani Kukurin. Autorice izložbe su Alida Lešnjaković i Tamara Mataija.

u 19:00 sati u MZK nastupit će glazbenik Damir Halilić Hal na gitari te glumica Ksenija Prohaska.

Dislocirana muzejska zbirka – Memorijalni centar Lipa pamti, Lipa 35 osim svog multimedijalnog stalnog postava posvećenog stradanju Lipljanja 30. travnja 1944. programom u Noći muzeja nadovezat će se na obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta (27. siječnja). Projekcije filmova  bit će popraćene razgovorima s autorima, ali i preživjelima u stradanjima u Drugom svjetskom ratu.

 

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja - PROGRAM


18:00 - 01:00 h
U potrazi za muzejskim blagom / OSTALO

U potrazi za muzejskim blagom nagradna je igra u sklopu koje će se promovirati razglednice s motivima predmeta iz fundusa muzeja.

21:00 - 21:30 h
Tartini 1692 - 1770 / STRUČNO VODSTVO

Pod motom "Tartini je nedostižan majstor violinskog umijeća, znanstvenih rasprava i učitelj slavnih učenika kojem nitko nije bio ravan i možda nikad neće biti" izložba Tartini 1692 – 1770 autorice Duške Žitko i u organizaciji Pomorskog muzeja "Sergej Mašera" iz Pirana, na zanimljiv, multimedijalan način prikazuje život i stvaralaštvo jednog od najutjecajnijih majstora instrumentalne glazbe 18. stoljeća rođenog u Piranu. Od Tartinijeva djetinjstva, preko obrazovanja do života u Italiji posjetitelje vode notni zapisi, teoretski rukopisi s područja glazbe, ali i matematike kojom se, kao svestrano obrazovani Europljanin, bavio. Za potrebe izložbe snimljen je i dokumentarni film „Đavolji Tartini“ čiji naziv sugerira naziv danas najpoznatijeg Tartinijeva djela „Đavolji triler“, sonate za solo violinu, tehnički zahtjevne čak i za suvremene standarde.

21:30 - 22:00 h
Črtomir Šiškovič, violina / KONCERT

Nakon stručnog vodstva Duške Žitko, autorice izložbe Tartini 1692 - 1770, poznati slovenski violinist izvest će djela Giuseppea Tartinija.

22:30 - 23:30 h
Riječka povijest: 120 godina Guvernerove palače - Palača obasjana mediteranskim suncem / PROJEKCIJA

Riječka povijest: 120 godina Guvernerove palače - Palača obasjana mediteranskim suncem, autorski je film Vanje Vinkovića o okolnostima koje su 1896. dovele do izgradnje Guvernerove palače, o palači kao remek djelu arhitekture i unutrašnjeg uređenja poznatog mađarskog arhitekta Alajosa Hauszmanna te o muzeju koji je danas smješten u palači.

18:00 - 22:00 h
Čudotvornica / IGRAONICA

U muzejskoj Čudotvornici, uz stalni postav Zbirke igračaka i igara, održavat će se radionice i igre za djecu različitih uzrasta, uz stručna vodstva. U 18:30 bit će predstavljeni likovni radovi polaznika muzejske likovne radionice MuMa U 19:00 sati polaznici muzejske dramske radionice Dramci iz Guvera izvest će predstavu Pričam ti priču o čaši U 20:00 sati bit će predstavljena Torta Čudotvornica koju je izradila riječka Slastičarnica Cukerin

Sadržaj i oblikovanje programa: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja

Muzejski trg 1

Primorsko-goranska

18:00 - 01:00h

+385 51 213578; +385 51 553666

info@ppmhp.hr

4100Natječaj za Naj Fotku