Narodni muzej Zadar

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

PROGRAM NARODNOG MUZEJA ZADAR ZA NOĆ MUZEJA 2016.

Ovo je 9. godina za redom u kojoj Narodni muzej Zadar sudjeluje na kulturnoj manifestaciji Noć muzeja koja se ove godine održava u petak, 29. 01. 2016. od 18 sati do 1 sat iza ponoći.
Uvod u Noć muzeja 2016. započinjemo BODULSKIM PUTOVANJEM u subotu 23. 01. 2016.

Pedagoška služba

Četvrtak, 28. 01. 2016.

Mjesto održavanja: Osnovna škola Zadarski otoci

U sklopu projekta “Muzej u školi” kojeg provodi Narodni muzej Zadar, a u suradnji s OŠ Zadarski otoci 28.1.2016. bit će organizirana igra “Zadarska alka” u kojoj će se rekonstruirati taj bitan događaj u zadarskoj povijesti o kojem se tako malo zna. U igri će sudjelovati učenici OŠ Zadarski otoci pod stručnim vodstvom učiteljice Anamarije Botica. Program će sadržavati predavanje, rekonstrukciju igre, kulturno-umjetnički program u kojem će sudjelovati DFS Donatići s plesom Zadarski tanac i izložbom na temu Zadarske alke, učenici iz srednje škole Primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar s revijom renesansnih kostima i izložbom fotografija, učenici iz osnovne glazbene škole Sveti Benedikt, IFS Silba iz Silbe s plesom kvatro paš, folklorna skupina Zadarski tanac s plesom šotić.

Petak, 29. 01. 2016. od 18 – 01

Mjesto održavanja: Gradska straža – Etnološki odjel, Narodni trg

Galerija umjetnina i Pedagoška služba NMZ-a organiziraju izložbu radova nastalih na radionici “Putevi fotografije” koja se održavala tijekom listopada i studenog 2015. Posjetitelji će imati prilike vidjeti 20-ak odabranih fotografija polaznika radionice.

Gradska straža – Etnološki odjel

Subota, 23. 01. 2016.

BODULSKO PUTOVANJE- putovanje redovitom brodskom linijom na otoke Iž i Ravu

Narodni muzej Zadar ima dvije područne zbirke na otoku Ižu: kulturno-povijesnu zbirku u Malom Ižu i Etnografsku u Velom Ižu. Za Noć muzeja Etnološki odjel, Odjel Muzej grada Zadra i Pedagoška služba već nekoliko godina pripremaju tzv. Bodulsko putovanje. Ovo kulturno događanje odvija se na redovnoj brodskoj liniji za otoke Iž i Ravu. Tema ovogodišnjeg događanja je SUSRETI BODULA I VLAJA- a gdje negoli na brodu? Njihove poveznice propitivati će se kroz kulturnopovijesni osvrt, ilustrativni materijal, literarne izričaje, glazbena i usmena kazivanja.

Petak, 29. 01. 2016. od 18 – 01

Mjesto održavanja: Gradska straža – Etnološki odjel, Narodni trg

Stalna izložba odjela “Etnološke osobitosti sjeverne Dalmacije”, prizemlje i 1. kat Etnološkog odjela. Izložba je obogaćena keramikom iz Ervenika izrađenom na ručnom lončarskom kolu te importiranom keramikom. Posjetitelji će imati prilike vidjeti i dokumentarne filmove iz fundusa Etnološkog odjela vezane uz rukotvorstvo sjeverne Dalmacije.

Gradska loža

Petak, 29. 01. 2016. od 18 – 01

Mjesto održavanja: Gradska loža, izložbeni paviljon Narodnog muzeja Zadar, Narodni trg

U povodu Noći muzeja 2016. u Gradskoj loži održat će se izložba: Zlatko Kauzlarić Atač, Slikar i kazalište (likovna umjetnost, inspiracija kazališnoj umjetnosti – scenografija i kostimografija).

Suorganizacija: Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar, Kazalište lutaka Zadar i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe, Odsjek za povijest hrvatskog kazališta.

Autorica izložbe: kostimografkinja Marija Šarić Ban

Izložba se tematski nastavlja na projekt Sjećanje na prošlost, buđenje sadašnjosti i Tragovi –izgubljena sjećanja koji je realiziran u suradnji triju institucija: Narodnog Muzeja Zadar, Kazališta Lutaka Zadar, Državnog Arhiva Zadar.

Izložbom Zlatko Kauzlarić Atač, Slikar i kazalište ukazuje se na zajedništvo likovne i kazališne umjetnosti. Izložba će predstaviti slikarski, scenografski i kostimografski umjetnički opus akademskog slikara/scenografa, redovnog profesora slikarstva i scenografije na ALU u Zagrebu. Bit će izloženo 20-ak slika i crteža, scenografije i kostimografije, 5 maketa i dokumentarni materijal (fotografije i video zapisi predstava te intervjui s umjetnikom).

Radovi se biraju iz fundusa Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU u Zagrebu. Tijekom izložbe održat će se seminar i edukativna radionica na temu likovne umjetnosti u kazalištu u trajanju od 3 dana.

Odjel Muzej grada Zadra

Petak, 29. 01. 2016. od 18 – 01

Mjesto održavanja: Odjel Muzej grada Zadra, Poljana pape Aleksandra III b.b.

Izložba Retrospektiva Duška Beninia: U odjelu Muzeja grada Zadra Narodnog muzeja Zadar tijekom Noći muzeja posjetitelji će moći pogledati izložbu Retrospektiva Duška Beninia koja će kroz njegov rad prikazati dijelove života obogaćenog putovanjima, širokim kulturnim i društvenim vidicima koje krase intelektualca i građanina, što je bio Duško Benini. Izložba je organizirana u suradnji NMZ i Nevenke Benini, a biti će otvorena 22.01.2016. godine u 19 sati. Kustos izložbe Hrvoje Perica.

Stalne izložbe odjela:

  • Urbanistički razvoj Zadra od antike do Prvoga svjetskog rata
  • Uspomene jednog Zadra-izložba stilskog namještaja iz Zadra od XVII. do XIX. stoljeća

Prirodoslovni odjel

Petak, 29. 01. 2016. od 18 – 01

Mjesto održavanja: Prirodoslovni odjel, Medulićeva 2

Za Noć muzeja 2016. godine u Prirodoslovnom odjelu moći će se pogledati izložba “Leptiri – baršunasti let”. U prostoru Galerije umjetnina, Medulićeva 2, Prirodoslovni odjel će izložiti nove dermoplastične preparate sisavaca koji su izrađeni tijekom prošle godine, a neće na skorim izložbama biti prikazani u javnosti. Uz preparate će biti navedeno na koji način je životinja stradala, te osnovni podaci o biologiji i ekologiji vrste.

Galerija umjetnina

Petak, 29. 01. 2016. od 18 – 01

Mjesto održavanja: Galerija umjetnina, Medulićeva 2

U sklopu Noći muzeja 2016. održat će se drugi Pop-up muzej u Galeriji umjetnina.

Organizacija: Dokumentacijska služba i Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar

Tema našeg ovogodišnjeg Pop-up muzeja je: “Šezdesete – desetljeće u kojem su suknje bile kratke, kosa duga, a nade velike”, a vezuje se uz izložbu Hemeroteka kao kronika muzeja i DVD projekciju fotografija Ante Brkana koja će tematski biti vezana za šezdesete godine prošlog stoljeća.

Građani Zadra biti će pozvani da donesu predmet kojim žele prikazati svoje sjećanje na šezdesete u Zadru, neki trenutak, događaj, mjesto kojeg više nema, osobu… i na taj način sudjelovati u kreiranju zajedničkih sjećanja i priča iz prošlosti grada.

Dokumentacijska služba

Petak, 29. 01. 2016. od 18 – 01

Mjesto: Galerija umjetnina, Medulićeva 2

Dokumentarna izložba “HEMEROTEKA KAO KRONIKA MUZEJA”

Organizator: Dokumentacijska služba NMZ

Autorica izložbe: Natali Čop

Izložbom “HEMEROTEKA KAO KRONIKA MUZEJA” predstavljen je sekundarni muzejski dokumentacijski fond hemeroteka kao relevantan izvor podataka o djelovanju muzeja kroz povijest. Cilj izložbe je re­trospektivno prikazati osnivanje i stručno djelovanje muzeja i pojedinih muzejskih odjela putem novinskih napisa i medijskih objava od početaka organizirane muzejske djelatnosti u Zadru, koja se prati od 1832. godine, osnutkom muzeja pokrajine Dalmacije do danas. Za tu je priliku odabra­no 140 od preko 2500 članaka o cjelokupnoj muzejskoj djelatnosti priku­pljenih u Dokumentacijskoj službi te pregledom periodike u Znanstvenoj knjižnici i Državnom arhivu Zadar. Odabrani članci prezentirani su putem dvadeset posterskih prezentacija s fokusom na osnivanje i djelovanje mu­zeja i odjela te izložbenih prostora koji su i danas u sastavu Narodnog muzeja Zadar. Osim postera, izloženi su i originalni muzejski predmeti pojedinih odjela koji su u korelaciji s prezentiranim člancima. Izloženi su i uvezani primjerci Narodnog lista s odabirom tema iz šestog desetljeća 20. st. budući da je tada formalno-pravno osnovan Narodni muzej Zadar kakvog poznaje­mo danas. Osim toga, Zadar u tom desetljeću bilježi niz važnih društvenih, gospodarskih, urbanističkih, arhitektonskih, sportskih i drugih događaja na što smo htjeli podsjetiti publiku autentičnom novinskom građom. Nastavno na temu šezdesetih godina 20. st., željeli smo napraviti uvod u novi Pop-up muzej, što se planira ostvariti u suradnji s građanstvom na Noći muzeja 2016., a u organizaciji Galerije umjetnina. Osim statične prezentacije, izložba je dopunjena s dvije video projekcije putem TV-a na kojima se prikazuju snimke s otvorenja pojedinih izložbi, radionica i događanja u produkciji HRT-a.

Napomena: uz navedeni program, posjetitelji mogu razgledati stalne postave dislociranih objekata u sastavu Narodnog muzeja:

  • Područnu kulturno-povijesnu zbirku Mali Iž
  • Područnu etnografsku zbirku Veli Iž

Sadržaj i oblikovanje programa: Narodni muzej Zadar

Narodni muzej Zadar

Poljana pape Aleksandra III b.b., 23000 Zadar

Zadarska

18:00 - 01:00h

023/629-323; 023/251-851

narodni.muzej.zadar@gmail.com

11746Natječaj za Naj Fotku