Narodni muzej Labin

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Narodni muzej Labin po treći puta sudjeluje u obilježavanju Noći muzeja. Ove godine po prvi puta u manifestaciju uključujemo i dvije područne muzejske zbirke: Memorijalna zbirka Matija Vlačić Ilirik i Zbirka sakralnih umjetnina. Kao suorganizator u obilježavanju noći muzeja sudjeluje i Kulturno umjetnički centar Lamparna.

Narodni muzej Labin - PROGRAM


20:00 - 22:00 h
Narodni muzej Labin / STRUČNO VODSTVO

Stručna vodstva kroz muzejske zbirke.

19:00 - 21:00 h
Memorijalna zbirka Matija Vlačić Ilirik / STRUČNO VODSTVO

Stručna vodstva kroz zbirku Vlačić Dana 22.12.1975. godine u organizaciji Muzeja i Općine Labin, otvoren je u zgradi ex Francovich memorijalni postav glasovitog labinskog reformatora Matije Vlačića Ilirika (Labin, 3.3.1520.- Frankfurt na Majni 11.3.1575.). Osnovna koncepcija: Prikaz životnog puta i djela Matije Vlačića Ilirika. Na fiksnim panoima putem fotografija i legendi prikazan je kronološkim slijedom životopis Matije Vlačića, njegova izuzetno značajna teološka, znanstvena i svekolika druga aktivnost. Izloženi su primjerci njegovog bogatog spisateljskog opusa, u kojem posebno mjesto zauzimaju ”Ključ svetoga pisma”, “Magdeburške centurije”, “Katalog svjedoka istine” i “Glosa”. Osobito vrijedan eksponat u ovom postavu jeste kopija Vlačićevog portreta, koju je po izvorniku u Jeni izradio slikar Eugen Kokot, a isto tako i njegova zidna slika - zemljovid Istre, rađen po predlošku Pietra Coppe iz 1525. godine. Zbirka sadrži još nekoliko uspjelih likovnih ostvarenja. Tako je labinski kipar Mate Čvrljak izradio sadrene biste Matije Vlačića Ilirika i Balde Lupetine, a Vlačićev portret prikazan je i u vidu okruglih reljefa u sadri i bronci autora Dušana Kneževića i Želimira Janeša.

19:00 - 21:00 h
Zbirka sakralnih umjetnina / STRUČNO VODSTVO

Organizirana stručna vodstva. Nakon održane izložbe “Problem restauriranja” 1980. godine, u razdoblju od 1981. do 1985. godine Muzej je povjerio restauraciju ciklusa uljanih slika iz crkve sv. Marije Tješiteljice u Labinu, labinskom akademskom slikaru i restauratoru Eugenu Kokotu. Godine 1986. u organizaciji Muzeja obnovljeno je krovište tog objekta, a naredne godine unutrašnjost, pa je potom ciklus slika i drvenih kipova vraćen u crkvu, te je 19.6.1987. godine otvorena zbirke sakralnih umjetnina. Crkva bratovštine sv. Marije Tješiteljice (u narodu zvana sv. Marija od Zdravlja, danas službeno Crkva Uznesenja Marijinog) izgrađena je 1426., proširena i povećana 1537., a lopicu je dobila 1622. godine. Ciklus osam velikih uljanih slika (145x230 cm) i ogromne devete (213x555 cm), posvećen Bogorodici, nastao je vjerojatno u prva dva desetljeća sedamnaestog stoljeća, a autor je Antonio Moreschi, slikar koji je stvarao u duhu mletačke slikarske tradicije. Vrijednost zbirke svakako povećavaju lijep, skladan barokni oltar te serija drvenih višebojnih kipova s prikazima apostola.

21:00 - 01:00 h
Kulturno umjetnički centar Lamparna / IZLOŽBA

Svečano zatvaranje likovne izložbe MAPA Katedre za slikarstvo APU Rijeka MAPA Katedre za slikarstvo Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, koja je sastavljena od 11 originalnih slikarskih i crtačkih radova na papiru u različitim tehnikama. U mapi su predstavljeni slijedeći autori: Ksenija Mogin, Marijan Pongrac, Zdravko Milić, Anton Vrlić, Damir Stojnić, Alan Alebić, Robert Mijalić, Domagoj Barić, Ljiljana Barković, Radovan Kunić i Mirna Kutleša.

Sadržaj i oblikovanje programa: Narodni muzej Labin

Narodni muzej Labin

Ul. 1. svibnja 6

Istarska

20:00 - 01:00h

052852477

narodni.muzej.labin@pu.t-com.hr

0Natječaj za Naj Fotku