Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu Noć muzeja 2016. obilježava programima koji su ostvareni u suradnji s Goethe institutom. Dokumentarni film War and peace in the Balkans bit će prikazan 29. siječnja 2016., u 18 sati u predvorju Knjižnice. Film govori o utjecaju Prvoga svjetskog rata na civile, ekonomiju i sveukupni život na prostoru Balkana.

Uz prikazivanje filma, do ponoći će se moći razgledati ranije postavljena izložba Rat i mir na Balkanu. Izložba predstavlja rad četiriju fotografa koji su slikali stvarnost rata i života na Balkanu u razdoblju od 1914. do 1918. godine te 12 kratkih filmova.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu - PROGRAM


08:00 - 24:00 h
Rat i mir na Balkanu / IZLOŽBA

Izložba koja je postavljena u suradnji s Goethe institutom predstavlja rad fotografa koji su slikali realnost rata i života na Balkanu u periodu od 1914. do 1918. godine, i prikazuje nam svijet koji je čak i danas uglavnom nepoznat. Američki fotograf Lewis Hine slikao je djecu žrtve rata, dok je Ariel Varges, također Amerikanac, slikao Solun u vrijeme kada su multinacionalne snage Antante bile stacionirane u gradu. Ruski fotograf Samson Černov pratio je čuveno povlačenje srpske vojske kroz planine Albanije, a dva anonimna fotografa iz njemačke i francuske vojske nam otkrivaju svakodnevnicu na Balkanu u vrijeme rata, kao i ratne zločine nad civilima.

18:00 - 19:00 h
Prikazivanje filma “War&Peace in the Balkans” / PROJEKCIJA

Film govori o utjecaju Prvog svjetskog rata na civile, ekonomiju i sveukupni život svih koji su se našli na Balkanskom frontu. Ljudi pokušavaju preživjeti unatoč blizini bojišnice i nedostatku muškaraca koji su na ratištima. U sklopu filma mogu se vidjeti ratne slike iz Grčke, Turske, Bugarske, Makedonije i Srbije te izjave stručnjaka koji su se tijekom koncipiranja izložbe „Rat i mir na Balkanu“ bavili temom Prvoga svjetskog rata na Balkanu.

Sadržaj i oblikovanje programa: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Hrvatske bratske zajednice 4.

Grad Zagreb

08:00 - 24:00h

01 616 4040

nsk@nsk.hr

0Natječaj za Naj Fotku