Muzej vučedolske kulture

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Muzej vučedolske kulture prezentirao je svoj rad i najavio otvorenje stalnog postava u Noći muzeja 2015. godine kada nam je domaćin bio Gradski muzej Vukovar. Od ožujka 2015. godine Muzej djeluje u novoizgrađenom prostoru na Vučedolu, a dana 30. lipnja 2015. godine za javnost je otvoren stalni postav.

Manifestacija „Noć muzeja 2016.“ bit će prilika da se Muzej vučedolske kulture prezentira u svojim prostorima otvaranjem vrata stalnoga postava kojega će dio kulturne i šire javnosti vidjeti po prvi puta.

Program u Noći muzeja 2016. godine (petak, 29. siječnja) zamišljen je kao izlet u mistiku vučedolskog noćnog neba. Program će započeti pedagoškom radionicom za djecu u dobi 6-10 godina. U suradnji s Gimnazijom Vukovar, Ekonomskom školom iz Vukovara, ljubiteljima astronomije, učenicima i volonterima priredit će se na vučedolskom Gradcu promatranje noćnoga neba.

U polivalentnoj dvorani Muzeja prof. dr. sc. Aleksandar Durman održat te multimedijalno predavanje na temu astronomije i odnosa slike aktualnog noćnoga neba i neba iznad Vučedola u vrijeme trećeg tisućljeća prije Krista. Na ovaj će način Muzej vučedolske kulture, u skladu s temom Noći muzeja 2016., predstaviti temeljnu ličnost vezanu uz samo osnivanje i postanak Muzeja te glavnoga istraživača Vučedola.

Rad prof. dr. sc. A. Durmana i njegova sposobnost implementacije multidisciplinarnog načina razmišljanja s interpretacijom arheoloških artefakata vezanih za vučedolsku kulturu motivirao je širu javnost i stručnjake iz različitih područja na nova razmišljanja vezana uz različite životne i povijesne aspekte.

Inspiriran vučedolskom kulturom i interpretacijama prof. dr. sc. A. Durmana, nastao je dokumentarni film autora Darka Puharića koji će u Noći muzeja biti premijerno i opetovano prikazivan.

Korisnici programa su svi posjetitelji u Noći muzeja s posebnim osvrtom na učenike i studente. Rezultati programa je popularizacija Muzeja vučedolske kulture i podizanje svijesti o visokom stupnju civilizacije koja je izuzetno dobro poznavala prirodu te je promatrajući noćno nebo ustanovila najstariji indoeuropski kalendar koji je bilježio godinu od 365 dana.

Muzej vučedolske kulture - PROGRAM


18:00 - 01:00 h
Stalni postav Muzeja vučedolske kulture / STRUČNO VODSTVO

Vodstvo kroz stalni postav – muzejski vodič i interpretatori Muzeja vučedolske kulture: U prvoj Noći muzeja u novoj zgradi Muzeja vučedolske kulture posjetitelje će kroz novootvoreni i prvi stalni muzejski postav provesti kustosi, muzejski vodič i deset interpretatora Muzeja vučedolske kulture. Edukacija interpretatora Muzeja vučedolske kulture provedena je kroz pilot projekt Ministarstva turizma RH tijekom lipnja i srpnja 2015. godine.

18:00 - 19:00 h
Pratimo znakove vučedolskog neba / RADIONICA

Djelatnici Muzeja vučedolske kulture u suradnji s volonterima priredit će pedagošku radionicu za djecu dobi od 6 do 10 godina. Djeca će za vrijeme trajanja radionice rješavati zanimljive zadatke vezane za poznavanje simbola zviježđa na vučedolskom nebu te će ista zviježđa izrađivati pomoću različitih vrsta materijala kako bi, na njima razumljiv način, ustanovili osnovna znanja i napretke vučedolske kulture.

19:00 - 20:00 h
Što nam nebo ima za reći / PREDSTAVLJANJE

U suradnji s Gimnazijom Vukovar, vukovarska mladež prezentirat će svoja znanja o astronomiji i zviježđima te njihovim odnosima s povijesti i razvijenim povijesnim civilizacijama kroz multimedijalnu prezentaciju i postere.

20:00 - 21:00 h
Vučedolsko nebo / PREDAVANJE

Predavanje prof. dr. sc. Aleksandra Durmana na temu odnosa slike aktualnog noćnoga neba i neba iznad Vučedola.

21:00 - 21:30 h
Pogled u zvjezdanu prošlost / PROJEKCIJA

Premijera dokumentarnog filma autora Darka Puharića na temu zvijezda i vučedolskog neba. Film će se opetovano prikazivati na svaki puni sat.

20:00 - 00:30 h
Promatranje noćnoga neba / ZABAVNI PROGRAM

U suradnji s Gimnazijom Vukovar, volonterima i ljubiteljima astronomije za posjetitelje će se prirediti, na vučedolskom Gradcu, promatranje noćnoga neba dalekozorima i teleskopima. Savjetujemo posjetiteljima ukoliko imaju ručne svjetiljke da ih ponesu.

20:00 - 00:30 h
Druženje uz tople napitke / DRUŽENJE

Oko prostora zgrade Muzeja vučedolske kulture organizirano je druženje djelatnika i posjetitelja uz ponudu kuhanog vina i čaja.

Sadržaj i oblikovanje programa: Muzej vučedolske kulture

Muzej vučedolske kulture

Vučedol 252

Vukovarsko-srijemska

18:00 - 01:00h

+385 32 373 930

info@vucedol.hr

4214Natječaj za Naj Fotku