Muzej Staroga Grada

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

20:00-01:00 Izložba “Obitelj Biankini: preporoditelji i dobročinitelji”

21:00-22:00 Predstavljanje novog vizualnog identiteta Staroga Grada

23:00-00:00 Razgledavanje stalnog postava uz stručno vodstvo

Muzej Staroga Grada - PROGRAM


20:00 - 01:00 h
Obitelj Biankini: preporoditelji i dobročinitelji / IZLOŽBA

Muzej Staroga Grada nekada je bio dom složne i radišne obitelji Biankini. Otac Juraj i majka Cvita imali su sedmero djece. Braća Biankini posebno su značajna te su imali veliki utjecaj na razvoj grada. Najstariji od njih, Dinko, preuzeo je pomorsku tradiciju obitelji te je postao kapetan, aktivno se bavio politikom te početkom dvadesetog stoljeća obnaša dužnost gradonačelnika Starog Grada. Petar, agronom, napisao je i tiskao prvi hortikulturni priručnik na hrvatskom jeziku „O uzgoju i njegovanju cvieća, uresnog grmlja i drveća“. Uređuje obiteljski perivoj Jurjevac i gradski park Vorbu. Liječnik Ante bio je profesor kirurgije na Sveučilištu Northwestern u Chicagu. Tijekom Prvog svjetskog rata sudjelovao je aktivno u iseljeničkoj hrvatskoj politici, te postaje predsjednik Jugoslavenskog narodnog vijeća u Washingtonu. Najpoznatiji od braće, svećenik Juraj, bio je istaknuti dalmatinski političar, narodni prvak, poslanik u Carevinskom vijeću u Beču i dugogodišnji urednik Narodnog Lista u Zadru. Reprezentativnu palaču koju su sagradili kasnije poklanjaju gradu, a izložbom o obitelji vraćamo barem dio onoga čime su nas zadužili.

21:00 - 22:00 h
Novi vizualni identitet Staroga Grada / PREDSTAVLJANJE

U suradnji s Turističkom zajednicom Staroga Grada, u Muzeju Staroga Grada predstaviti će se javnosti novi vizualni identitet grada, izrađen prilikom velike obljetnice, 2400 godine od osnutka grčkog Farosa, današnjeg Staroga Grada.

23:00 - 00:00 h
Razgledavanje stalnog postava / STRUČNO VODSTVO

Razgledavanje stalnog postava uz stručne voditelje. Stalni postav se tijekom cijele noći može razgledati samostalnim obilaskom od 20:00-01:00 bez naplate ulaza.

Sadržaj i oblikovanje programa: Muzej Staroga Grada

Muzej Staroga Grada

Ul. Braće Biankini 2

Splitsko-dalmatinska

021766324

muzej.staroga.grada@st.t-com.hr

162Natječaj za Naj Fotku