Centar za kulturu Brač, Muzej otoka Brača

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Ovogodišnja manifestacija u naš muzej donosi priču o dvojici pustinjaka  istoga imena koji  su kao upravitelji obilježili posljednje stoljeće svećeničke Pustinje Blaca, uzdigavši je na najvišu kulturnu razinu.

Teško je prosuditi, čija je svakodnevica bila zanimljivija; ona don Nikole Milićevića Starijeg, koji je obnavljao samostanske zgrade i kultivirao krajolik, veličajući vrline pustinjaka i vrijednost ljudskog rada. Na kraju dana opuštao se uz violinu i klavir i pjesmu ptica iz krletki koje je rezbario u svojoj stolarskoj radionici. Djeca pastira, čiji je bio učitelj, često su mu pomagala slagati slova u maloj tiskari koju je sam osnovao.

Ništa manje uzbudljiv život nije imao ni njegov nećak, don Nikola Milićević Mlađi, erudit i čuveni astronom, koji je u Pustinji Blaca osnovao zvjezdarnicu i plodnim znanstvenim radom joj pribavio svjetski ugled.

Putem scenske igre, radionica i izložbe upoznat ćemo vas tek s malim dijelom bogatog duhovnog i kulturnog nasljeđa dvojice posljednjih blatačkih pustinjaka.


Sadržaj i oblikovanje programa: Centar za kulturu Brač, Muzej otoka Brača

Centar za kulturu Brač, Muzej otoka Brača

Škrip, Pjaca 17

Splitsko-dalmatinska

18:00 - 24:00h

muzejskrip@gmail

0Natječaj za Naj Fotku