Muzej moderne i suvremene umjetnosti

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Izložba: Momčilo GolubLirika i druge priče, MMSU, 18 – 00

Izložba: Ivan Hrkaš, Trojka, Mali salon, otvorenje u 20 sati

Muzej moderne i suvremene umjetnosti - PROGRAM


18:00 - 00:01 h
Momčilo Golub, Lirika i druge priče / IZLOŽBA

Momčilo Golub je rođen 1949. godine, a diplomirao na Likovnoj akademiji u Beogradu 1974. i magistrirao grafičkom odjelu 1976. Kao stipendist francuske vlade specijalizirao je slikarstvo na "Ecole des Beaux-Art de Paris". 1991.- 1992. studijski boravi u " La Cité internationale des Arts" u ateljeu francuskog Ministarstva kulture. Započevši kao grafičar, Golub je tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća predstavljao prvo postkonceptualne, a kasnije i rane postmodernističke umjetničke tokove u umjetnosti. Početkom 90-ih se povlači sa likovne scene i s nje izbiva više od dva desetljeća, do povratka 2011. godine. Dobitnik je nagrada: 1974. „Kunova“ nagrada za grafiku; 1983. Nagrada za fundacije „Ladislav Ribnikar“; 1983. Prva nagrada na izložbi novije jugoslavenske umjetnosti u New Yorku-Equitable gallery i 1984. Nagrada za instalaciju na Dubrovačkom salonu. Izložba Lirika i druge priče sastoji se od tri serije radova: Studija draperije, Objekata i Lirike. Studije draperije je riječima autora “studija virtualnih / reprezentacijskih / dokumentarnih / fenomenoloških, teksturalnih i tekstualnih, kulturoloških, te narativnih aspekata slikarskog umjetničkog djela, kao i načina na koji se isti ti odnosi prevode u realan, konkretan, materijalan i u punom smislu senzoran / senzualan kontekst. Svaki rad sastoji se od dva ključna elementa – pažljivo odabranog tekstila, koji još nije postao upotrebnim odjevnim predmetom, te reprodukcije historijskog, najčešće poznatog, slikarskog umjetničkog djela na osnovu kojeg je odabrano, odnosno kupljeno. Materijalu je jasno navedeno porijeklo - putem računa koji dokumentira kupnju predmeta, vješalice, ili pakiranja koje služi njegovom izlaganju ili odlaganju.” Objekti su raznorodne naravi, i neki od njih rezultat su druženja s knjigama, a serija nazvana Lirika, autoru iznimno važna, izbor je, osobna antologija, lirskih pjesama koja je reproducirana ili prevedena u trodimenzionalne objekte kojim Golub materijalizira svoje čitateljsko iskustvo i sugerira pjesnicima da poeziju izlažu u likovnom i trodimenzionalnom obliku objekta, u galeriji.

20:00 - 00:01 h
Ivan Hrkaš, Trojka / IZLOŽBA

Povodom Noći muzeja u petak, 29.siječnja 2016., u Malom salonu će se otvoriti izložba sarajevskog fotografa Ivana Hrkaša. Pod nazivom Trojka, autor predstavlja prizore kolektivnog rituala kupanja na riječkoj gradskoj plaži Trojka (nekadašnja Dvojka) na Pećinama. Propitujući mogućnost doživljaja intime na javnom prostoru poput kupališta, istražuje načine na koje se nečija prisutnost upisuje u okolinu u kojoj boravi, i možemo li je prenijeti/prevoditi putem neke vrste reprezentacije? Serija fotografija, nastala za vrijeme autorovog boravka u Rijeci ljeti 2015. godine, na rezidencijalnom programu Kamov. Izložba će ostati otvorena do 21. veljače. Ivan Hrkaš (Sarajevo, 1978.). Nakon završene osnovne škole odlazi u Izrael, gdje od 1992. do 1998. godine pohađa Seligsberg gimnaziju u Jerusalemu koju završava kao učenik generacije. Nakon što je primljen na Akademiju likovnih umjetnosti Becalel u Jeruzalemu, 1998. godine se vraća u Sarajevo gdje upisuje Akademiju likovih umjetnosti, smjer grafičkog dizajna. Diplomirao je 2004. godine, a 2011. godine magistrirao na odjelu Fotografije.

21:00 - 22:00 h
Vodstvo kroz izložbu Momčila Goluba, Lirika i druge priče / STRUČNO VODSTVO

Kroz izložbu Momčila Golub, Lirika i druge priče posjetitelje će provesti viša muzejska pedagoginja Milica Đilas u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti.

Sadržaj i oblikovanje programa: Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Dolac 1

Primorsko-goranska

20 - 00:01h

051 49 26 21

mmsu@mmsu.hr

0Natječaj za Naj Fotku