Muzej grada Rijeke

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

U Muzeju grada Rijeke trenutno su postavljene dvije izložbe koje će se moći razgledati u Noći muzeja: Kazalište priča i Tradicijske barke Jadrana.
Za naše male posjetitelje (8-12 godina) organizirali smo potragu za blagom u kojoj će moći sudjelovati od 18 do 21 sat.

Sva izdanja Muzeja bit će ponuđena po akcijskim cijenama, uz popust do 50%.

Muzej grada Rijeke - PROGRAM


18:00 - 21:00 h
Potraga za blagom / IGRAONICA

Potraga za blagom, uz prigodne nagrade, za djecu od 8 do 12 godina. Potraga je vezana uz izložbu Kazalište priča, na kojoj djeca moraju pronaći odgovore na pitanja koja će dobiti.

18:00 - 01:00 h
Kazalište priča / IZLOŽBA

Posjetioci mogu razgledati predmete vezane uz gradnju i otvorenje Općinskog kazališta (danas HNK Ivana pl. Zajca), poput originalne projektne dokumentacije bečkih arhitekata Fellnera i Helmera te metalne tube, koja je na dan otvorenja kazališta 3. listopada 1885. simbolički bila položena u njegove temelje. Izložba prikazuje i skice, kostime i makete prvih profesionalnih scenografa i kostimografa u riječkom teatru: Vladimira Žedrinskog, Sergeja Kučinskog, Antuna Žunića, Ružice i Doriana Sokolića, uz kojeg vežemo značajan pomak od arhaičnog prema suvremenom oblikovanju inscenacija za čija je rješenja pronalazio uzore u radu grupe EXAT 51, konstruktivizmu i postkubističkoj poetici. Veliki dio Kazališne zbirke čine i programske knjižice, libreta, leci i kazališni plakati koji pripadaju drugoj polovici 20. stoljeća kad je započelo njihovo sustavno oblikovanje kao kreativnog djela. Izložbom i katalogom obuhvaćene su i dvije izuzetne kazališne ličnosti, skladatelj Ivan Zajc po kojemu kazalište već šezdeset dvije godine nosi ime i književnik, komediograf, direktor Drame i kazališni intendant Drago Gervais.

18:00 - 01:00 h
Tradicijske barke Jadrana / IZLOŽBA

Luciano Keber s iznimnom posvećenošću pristupa istraživanju tradicionalnih brodica hrvatskog Jadrana i s pomnjom nastoji proniknuti u ishodišta brodogradnje na Jadranu. I sam je čovjek od mora, pomorski kapetan, no prije svega zadivljen pomorskom baštinom koja se danas svela na same krhotine materijalnih ostataka i na dobrim dijelom zaboravljena znanja. Potrebno je podosta uživljavanja, iskustva i osobne invencije, da bi ih se moglo izvući iz zaborava i prizvati na svjetlo dana, rekonstruirati i rekreirati logiku kojom je, prvo, osmišljena svaka pojedina barčica i, potom, razvijen osmišljen sustav jadranskih plovila od prvih batiela, batana, pasara, guceva, gajeta do svih onih složenijih i kasnijih oblika i većih brodica. Posvećenost i sustavnost svoga rada Keber potvrđuje objavljivanjem krunskoga izdanja, svojega zadivljujućega "atlasa", Tradicijskih brodica hrvatskoga Jadrana, u kojem je uz svako plovilo dao povijesni prikaz, rekonstruirao i objavio nacrte brodice i planove jedrilja te – uz svako pojedino plovilo - dao obiman i složen dijalektalni rječnik naziva pojedinih dijelova broda, fotografije izvornih plovila i vlastite makete.

Sadržaj i oblikovanje programa: Muzej grada Rijeke

Muzej grada Rijeke

Muzejski trg 1/1

Primorsko-goranska

18:00 - 01:00h

051336711

info@muzej-rijeka.hr

0Natječaj za Naj Fotku