Muzej grada Pakraca

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Noć muzeja 2016. u Pakracu će biti posvećena 110. obljetnici otvorenja električne centrale u Pakracu tzv. ” Munjare” ( 1906.) te ing. Maurice Scheueru koji je bio inicijator njezine gradnje i uvođenja javne  električne rasvjete u gradu.

U sklopu večeri prezentirati ćemo i zanimljiv izum Konstantina Haidenegga ( direktora pošte u Pakracu krajem 19.st.) električni sat i alarm  patentiran davne 1896. godine

Za najmlađe smo pripremili „munjevite“ radionice – igraonice, a iza toga i zanimljiv „Koncert uz svijeće“ Osnovne glazbene škole Pakrac.

U toku večeri svi posjetitelji moći će razgledati i posebno za ovu priliku postavljen „Laboratorij obnovljive energije“ te se upoznati s prednostima i načinima korištenja obnovljive  energije.

Od 22.00h predviđen je tzv. Munjeviti i nešto življi nastavak večeri uz zanimljiv glazbeni program.

Muzej će biti otvoren od 18.00 – 01.00h,  posjetitelji će se moći  grijati uz kuhano vino i domaće delicije, a cijelu noć će biti otvoren i Stalni postav vojne i ratne povijesti u Staroj gradskoj vijećnici!

 

Muzej grada Pakraca - PROGRAM


18.00h - 18.30 h
Svečano otvorenje izložbe / " Pakračka Munjara" / IZLOŽBA

U Noći muzeja otvoriti ćemo izložbu posvećenu prvoj električnoj centrali u Pakracu tzv Munjari sagrađenoj i otvorenoj 1906. godine. Na izložbi ćemo prezentirati javnosti po prvi put tijek gradnje električne centrale, stare nacrte prema kojima je sagrađena, smjestiti je u kontekst ondašnjeg vremena te ukazati na važnost ali i probleme koje je ova investicija imala za grad toga doba. Istaknuti ćemo i ulogu Mauricea Scheuera graditelja i vlasnika centrale koji je gotovo nepoznat široj pakračkoj javnosti. Zgrada Munjare je srušena 2011. tako da ćemo kroz izložbu pokušati obnoviti sjećanje na njenu važnost i na početke uvođenja električne energije u Pakracu.

18.30 - 19.00h h
Konstantin Haidenegg - Pakrački izumitelj / PREDSTAVLJANJE

Predstavljanje izuma Konstantina Haidenegga ( direktora Pošte u Pakracu krajem 19.st.) sata s alarmom na električni pogon kojeg je patentirao davne 1896. godine. Haidenegg je ovaj izum patentirao u Birminghamu i Zurichu te nam je želja njegovo životno djelo približiti široj javnosti.

19.00h - 21.00h h
Laboratorij obnovljive energije / PREDSTAVLJANJE

Kroz " Laboratorij obnovljive energije" svi posjetitelji će se u Noći muzeja moći upoznati s obnovljivim izvorima energije i mogućim načinima njihova iskorištavanja. Laboratorij će osposobiti i javnosti predstaviti Marko Svjetličić, prof. Povezujući prošlost i sadašnjost želja nam je ukazati na nove mogućnosti u korištenju obnovljivih izvora energije.

19.00h - 20.30 h
Munjevite radionice / RADIONICA

Munjevite radionice planirane su za djecu nižih razreda Osnovne škole kroz koje će se na zanimljiv način upoznavati s poviješću Pakračke Munjare ali i pojmovima kao što su elektricitet i električna energija.

20.30 - 21.30 h
Koncert pod svijećama / KONCERT

Koncert pod svijećama Osnovne glazbene škole zamišljen je kao ugodan glazbeni doživljaj u ambijentu kojim želimo približiti razdoblje prije izuma električne energije. Kroz klasičnu glazbu i ugodan ambijent željeli bi posjetitelje vratiti u prošla vremena kada su svijeće bile osnovno sredstvo rasvjete.

22.00 - 01.00 h
Munjeviti glazbeni nastavak večeri / GLAZBENI PROGRAM

Sadržaj i oblikovanje programa: Muzej grada Pakraca

Muzej grada Pakraca

Ulica hrvatskih velikana 2

Požeško-slavonska

18.00 - 01.00h

034/ 411-113

muzej@pakrac.hr

0Natječaj za Naj Fotku