Muzej Gacke

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Program Noći muzeja 2016. u Muzeju Gacke započet će u prijepodnevnim satima dvjema radionicama za učenike osnovne i srednje škole. Od 9 do 12 sati u programu za osnovnoškolce održat će se edukativna igra naziva “Korak po korak… baština” kroz koju će se polaznici upoznati s prirodnom i kulturnom baštinom kraja u kojem žive, a materijale će ponijeti u svoje razrede. Edukativni program nastavlja se u 12 sati radionicom za srednjoškolce u kojoj će polaznici saznati kako izgleda radijska emisija i na koji način obraditi njima zanimljive teme.

Večernji program Noći muzeja započinje u 18 sati dočekom posjetitelja uz tradicionalna pića i slastice, a nastavlja se stručnim vodstvom kroz stalni postav Muzeja Gacke koje će trajati od 18:45 do 19:30. U skladu s ovogodišnjom temom Noći muzeja, koja se bavi utemeljiteljima i reformatorima, u 19:30 bit će otvorena izložba “Nikola Maštrović – utemeljitelj kazališta u Otočcu”, a odmah nakon izložbe u 20:30 započet će jednosatni retrospektivni program “Svih deset” u kojem će Amatersko kazalište Arupium predstaviti predstave koje su izveli tijekom posljednjih 8 godina postojanja. Noć muzeja završava projekcijom filma “Macbeth” (2015) u 22 sata, utemeljenom na motivima istoimene tragedije Williama Shakespearea.

Muzej Gacke - PROGRAM


09:00 - 12:00 h
Korak po korak… baština - edukativna igra za učenike osnovne škole / RADIONICA

Edukativna igra naziva "Korak po korak... baština" osmišljena je za učenike osnovnoškolske dobi. Radi se o igraćoj ploči pomoću koje se igrači na zabavan i zanimljiv način upoznaju s prirodnim i kulturnim znamenitostima kraja koji ih okružuje. Ova radionica naučit će polaznike osnovnim pravilima igre, a svi će razredi imati priliku ponijeti igraće materijale u svoje učionice.

12:00 - 14:00 h
U eteru - edukativna radionica za učenike srednje škole / RADIONICA

Srednjoškolci će se ove godine u Muzeju Gacke imati priliku upoznati s osnovama pripreme radijskih emisija različitog formata. Od kratke vijesti do tematskih emisija - s njima će ih kroz dvije jednosatne radionice upoznati djelatnici Hrvatskog radio Otočca, koji će u 2016. obilježiti čitavih 50 godina postojanja!

18:00 - 18:45 h
Doček posjetitelja uz ponudu tradicijskih jela i pića / DRUŽENJE

Tradicionalna pića i slastice dočekat će posjetitelje Noći muzeja na ulazu u Muzej Gacke.

18:45 - 19:30 h
Razgledavanje stalnog postava Muzeja Gacke / STRUČNO VODSTVO

I ove godine Muzej Gacke svima omogućuje besplatno razgledavanje stalnog postava uz stručno vodstvo. Oni koji već nisu posjetili Muzej ili se žele podsjetiti svega što je u njemu izloženo moći će u okviru stalnog postava razgledati pet zbirki - arheološku japodsku, etnografsku, povijesnu, likovnu i memorijalnu zbirku Stojana Aralice - te stalnu izložbu "900 godina grada Otočca".

19:30 - 20:15 h
Nikola Maštrović - utemeljitelj kazališta u Otočcu / IZLOŽBA

Nikola Maštrović, nekoć pukovnik Četvrte hrvatske pukovnije u Otočcu, za svog boravka u pukovniji sudjelovao je u brojnim vojnim, ali i civilnim aktivnostima, organizirajući i unapređujući brojne aspekte duhovnog i kulturnog života. Jedan od njih bio je i onaj kazališni - Maštrović je 1844. godine, okupivši u šest dana amatersku kazališnu družinu, izveo u Otočcu dvije predstave. Ova izložba priča je o njegovom životu i doprinosima razvoju otočkog kraja.

20:30 - 21:30 h
Svih deset - retrospektiva predstava Amaterskog kazališta Arupium / PREDSTAVLJANJE

"Svih deset" naziv je retrospektivnog programa u kojem će članovi Amaterskog kazališta Arupium, koje djeluje pri Gackom pučkom otvorenom učilištu Otočac, prikazati isječke iz predstava koje su tijekom osmogodišnjeg djelovanja postavili na scenu. Predstava je, kao što sam naziv kaže, deset, a njihov pregled bit će sastavljen od audiovizualnih zapisa, fotografija te razgovora o pojedinim kazališnim komadima.

22:00 - 00:00 h
Macbeth - igrani film / PROJEKCIJA

Program Noći muzeja završava u kazališno-filmskom tonu - u kinu Gackog pučkog otvorenog učilišta bit će prikazan film Macbeth, utemeljen na motivima istoimene tragedije Williama Shakespearea.

Sadržaj i oblikovanje programa: Muzej Gacke

Muzej Gacke

Trg Dražena Bobinca 2

Ličko-senjska

09:00 - 00:00h

053 771 143

gacko.pucko.otvoreno.uciliste@gmail.com

0Natječaj za Naj Fotku