Muzej Brodskog Posavlja

Muzej Brodskog Posavlja - PROGRAM


18:00 - 24:00 h
Mali sajam tradicijskih obrta /„Budi majstor“ / / OSTALO

Mali sajam tradicijskih obrta /„Budi majstor“ / Udruženje obrtnika Slavonski Brod

18:00 - 24:00 h
Okusi tradicije / OSTALO

Okusi tradicije / specijaliteti Udruge OMRSB Klub Regoč

18:00 - 24:00 h
Izložba fotografija out door sportova/sportova / IZLOŽBA

Urban Caffe Mojster – Izložba fotografija out door sportova/sportova na otvorenom

18:00 - 19:00 h
Život i djelovanje Josipa Juraja Strossmayera / PROJEKCIJA

Život i djelovanje Josipa Juraja Strossmayera / računalna prezentacija / Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorski odjel u Slavonskom Brodu

19:00 - 24:00 h
Svijet kristala patera Maria Crvenke / IZLOŽBA

Mineraloško-petrografska zbirka Prirodoslovnog odjela Muzeja Brodskog Posavlja, prije otkupa prirodoslovne zbirke patera Marija Crvenke, u svom opusu brojila je tek 87 primjeraka minerala iz Hrvatske i diljem svijeta. Otkupivši zbirku patera Marija Crvenke, Muzej Brodskog Posavlja obogatio je svoj fundus s 315 primjeraka minerala i uzoraka stijena prikupljenih na lokalitetima diljem svijeta, od Brazila, preko Afrike, Madagaskara do srednje Azije i Rusije. Ovom izložbom pokušat će se što jasnije odgovoriti na pitanja što su minerali i kako nastaju te koja je njihova uloga u formiranju Zemljine kore i Zemlje općenito. Uz građu Zemlje bit će objašnjeni glavni mehanizmi nastanka stijena i vrste stijena. Osim karakterističnim kemijskim sastavom, minerali su određeni i fizikalnim svojstvima koja su za pojedinu vrstu karakteristična i stalna. Globalno, minerali se dijele na silikate i nesilikate, sa svim razredima koje broje ove dvije skupine. U zbirci je zastupljen velik broj minerala iz skoro svih razreda pa će na izložbi biti predstavljeni najznačajniji predstavnici svake skupine. Najvrijedniji dio zbirke čine minerali koji se zbog svojih intenzivnih boja, sjaja i visoke prozirnosti odlikuju visokom kvalitetom te kao takvi pripadaju dragom kamenju ili draguljima.

19:00 - 24:00 h
Knemida - 40 godina nakon otkrića / IZLOŽBA

Izložba tematizira knemidu, štitnik za donji dio noge, dio rimske svečane opreme, koja potječe iz 3. stoljeća, s posebnim naglaskom na njezinu ikonografiju. Knemida je 1975. pronađena u Savi kod gradskog stadiona u Slavonskom Brodu te Muzej Brodskog Posavlja ovom izložbom obilježava 40. godišnjicu njezina otkrića. S obzirom da Muzej nema stalni postav, rijetka je prilika da javnost vidi ovaj vrijedni spomenik, 2014. upisan u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – Listu zaštićenih kulturnih dobara.

19:00 - 24:00 h
Đuro Pilar – svestrani prirodoslovac / PROJEKCIJA

Budući da je tema 11. Noći muzeja – utemeljitelji i reformatori, Muzej Brodskog Posavlja prezentacijom će odati počast Đuri Pilaru (1846. – 1893.), Brođaninu i prvom hrvatskom školovanom geologu. Đuro Pilar bio je muzealac i akademik te prvi profesor geologije i mineralogije na Sveučilištu u Zagrebu. Za plodnog ali kratkog života, ostavio je neizbrisiv trag u hrvatskoj znanosti, prosvjeti i kulturi. Ističući se svestranom prirodoslovnom naobrazbom, erudicijom i poliglotstvom, s punim se pravom može smatrati stupom hrvatske geoznanosti i jednim od naših najvećih umova.

19:00 - 23:00 h
KUL-TURA Broda / STRUČNO VODSTVO

KUL-TURA Broda / razgledavanje grada uz vodstvo turističkog vodiča / Udruge LIMA i Zebrica polazak ispred Klasične gimnazije, P. Krešimira IV b.b. u 19.15 i 20.30

20:00 - 21:00 h
Glazbeni program / KUD Smilje / GLAZBENI PROGRAM

21:00 - 22:00 h
Dobar glas daleko se čuje – savski šišmiši / PROJEKCIJA

Dobar glas daleko se čuje – savski šišmiši / prezentacija projekta / Javna ustanova Natura Slavonica Prezentacija „Dobar glas daleko se čuje – savski šišmiši“ dio je projekta Savski šišmiši. Partneri u projektu su Muzej Brodskog Posavlja, Zajednica tehničke kulture Brodsko-posavske županije, Hrvatsko šumarsko društvo – ogranci Slavonski Brod i Nova Gradiška i Brodska ekološka udruga Zemlja – BEUZ. Na prezentaciji će se govoriti o zaštiti, ekologiji i eholokaciji šišmiša. Prezentirat će se kućice za šišmiše koje su u sklopu projekta prošli tjedan izradila djeca iz OŠ Ivan Meštrović Vrpolje, OŠ Vladimir Nazor Slavonski Brod i OŠ Ivan Mažuranić Sibinj PŠ Slobodnica. Također, prezentirat će se metode identifikacije šišmiša temeljem zvukova koje šišmiši proizvode. Projekt Savski šišmiši financira se iz većeg projekta „Fostering Protection of the Sava River“ čiji je nositelj njemačka fondacija EuroNatur, Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode i Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje.

21:00 - 24:00 h
Grafička radionica / RADIONICA

Grafička radionica/voditelj Igor Čabraja

21:00 - 22:00 h
Salon palače Radosavljević/Golubić /

Salon smješten na prvom katu historicističke katnice, na križanju današnje ulice Ante Starčevića s glavnim gradskim trgom, pripadao je obitelji Radosavljević, čiji su su se predstavnici, aktivni sudionici društveno – političkih zbivanja vremena, isticali ugledom i bogatstvom, dok su neki obnašali i najznačajnije gradske dužnosti. Jedinstveni salon historicističkog ugođaja, s bogatstvom inventara, koji uključuje mnoštvo namještaja i drugog pokućstva visoke umjetničko – obrtničke razine, tipičnih za predstavnike višeg građanskog sloja 19. stoljeća, dobar je uvid u visoku razinu kulture življenja jedne od najznačajnijih obitelji nekadašnjeg Broda na Savi. Kuća u kojoj je smješten, danas je u vlasništvu nasljednika, obitelji Golubić, koja ga velikodušno otvara za javnost i u ovoj Noći muzeja.

Sadržaj i oblikovanje programa: Muzej Brodskog Posavlja

Muzej Brodskog Posavlja

Ante Starčevića 40

Brodsko-posavska

18:00 - 01:00h

035447415

muzej-bp@sb.t-com.hr

1135Natječaj za Naj Fotku