Muzej antičkog stakla u Zadru

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

NOĆ MUZEJA 2016. – MUZEJ ANTIČKOG STAKLA ZADAR

Uz razgledavanje stalnog postava Muzeja antičkog stakla, u Noći muzeja ponudit ćemo i druge zanimljive sadržaje za posjetitelje.
U maloj izložbenoj dvorani u 19:30 sati biti će otvorena izložba ”Staklo kasnog srednjeg i novog vijeka u Muzeju antičkog stakla” – autori dr.sc. Vedrana Jović Gazić i Šime Perović, dok će u velikoj izložbenoj dvorani u 12 sati biti otvorena izložba ”Živjeti sa staklom/Vivere cum vitro” – autorica Nada Debelić.  Posjetitelji će također moći uživati u cjelovečernjem koncertu grupe Vafunkoolers. Ove godine će u Muzeju biti organizirane i radionice za djecu i srednjoškolce i to:

1. Radionica „Slaži, crtaj, igraj“
Vrijeme trajanja: 18 – 19:30 h
Uzrast: 3 – 14 godina
Radionica je otvorenog tipa. Svi mladi posjetitelji vrtićke i osnovnoškolske dobi su pozvani na sudjelovanje u radionici na kojoj će moći zajedno oslikavati predloške muzejskih izložaka, lijepiti kolaž, crtati te zaigrati tradicionalnu igru mlina i brojne druge igre.

2. Radionica „Donesi i oslikaj“
Vrijeme trajanja: 19:30 – 21 h
Uzrast: sve dobi
Radionica je otvorenog tipa. Svi posjetitelji su pozvani da donesu neke stare staklene predmete iz svog doma (čaše, tegle, zdjele,…) i da im svojom kreativnošću i našim bojama za staklo daju novi izgled. Najmlađi naraštaji će moći oslikavati plastične prozirne čaše koje osigurava Muzej.

3. Radionica „Učenici kustosi“
Vrijeme trajanja: 21 – 22:30 h
Uzrast: sve dobi
Radionica je otvorenog tipa. Svi posjetitelji koji u vremenskom razdoblju od 21 – 22:30 h dođu u Muzej antičkog stakla bit će u mogućnosti razgledati stalni postav uz stručno vodstvo učenika srednje škole koji će na jednu večer postati kustosi.
Jedinstvenu atrakciju Muzeja antičkog stakla čini i demo radionica puhanja stakla, koju će u Noći muzeja voditi Marko Štefanac, mladi i talentirani zadarski puhač. Također će se moći uživo vidjeti izrada staklenog nakita tehnikom rada na plameniku koji će u predvorju Muzeja demonstrirati Antonija Gospić te izrada staklenih minijatura metodom rada na plameniku koju će demonstrirati Ivana Matković.
Svi posjetitelji Muzeja antičkog stakla u Noći muzeja sudjeluju u bogatoj lutriji te ostvaruju popust pri kupnji muzejskih suvenira od 20%. Nagrade će, već tradicionalno, izvlačiti poznata zadarska glumica Tamara Šoletić.
Vrijeme održavanja: 29. siječnja 2016. u 18 h do 30. siječnja 2016. u 01 h

Organizator: Muzej antičkog stakla u Zadru

 

Muzej antičkog stakla u Zadru - PROGRAM


19:30 - 20:00 h
''Staklo kasnog srednjeg i novog vijeka u Muzeju antičkog stakla'' - dr.sc. Vedrana Jović Gazić i Šime Perović / IZLOŽBA

Nove tendencije u suvremenoj arheološkoj znanosti doprinijele su većem interesu za kasnosrednjovjekovnu i posebno novovjekovnu staklenu građu u posljednjih 30-ak godina. Izložbom ''Staklo kasnog srednjeg i novog vijeka u Muzeju antičkog stakla'' obuhvaćen je materijal kojim MAS raspolaže zahvaljujući arheološkim istraživanjima, donacijama, u manjem dijelu i otkupu građe. Tu je i vrlo značajna cjelina studijskog materijala iz Narodnog muzeja Zadar, sakupljenog na različitim lokalitetima povijesne jezgre Zadra. Postav obuhvaća pretežno fragmentirane predmete koji su predstavljeni u tematskim cjelinama, kao i nekoliko vrijednih rekonstrukcija koje odlično upotpunjuju tipološku zastupljenost i raznoliku uporabu stakla: u sakralnim cjelinama, crkvenom prostoru i pripadajućim samostanskim objektima; zatim stambenim objektima, u samoj izgradnji (prozorska stakla), ili svakodnevnoj uporabi za stolom; u funkciji ljekarničkog posuđa, te konačno i kao ambalaža proizvoda čuvene zadarske industrije likera uz koju se vezuje i utemeljenje jedine puhaonice stakla u gradu, u drugoj polovini XIX. stoljeća. Izložba će biti postavljena u multimedijalnoj dvorani MAS-a i biti će otvorena do 18. ožujka 2016. god. Autori izložbe su dr. sc. Vedrana Jović Gazić, kustos (Muzej antičkog stakla u Zadru) i Šime Perović, viši restaurator (Muzej antičkog stakla u Zadru)

18:00 - 01:00 h
Puhanje stakla metodom ručnog puhanja / RADIONICA

U Noći Muzeja 2016. vještinu izrade staklenih predmeta metodom ručnog puhanja u muzejskoj demo-radionici demonstrirati će mladi zadarski puhač Marko Štefanac, majstor staklar, djelatnik Muzeja antičkog stakla u Zadru.

18:00 - 01:00 h
Izrada staklenog nakita metodom rada na plameniku / RADIONICA

U Noći Muzeja 2016. vještinu izrade staklenog nakita metodom rada na plameniku demonstrirati će mlada umjetnica Antonija Gospić, majstor staklar, djelatnica Muzeja antičkog stakla u Zadru.

20:00 - 24:00 h
Grupa Vafunkoolers / KONCERT

18:00 - 19:30 h
„Slaži, crtaj, igraj“ / RADIONICA

Radionica je otvorenog tipa namijenjena djeci od 3 do 14 godina. Svi mladi posjetitelji vrtićke i osnovnoškolske dobi su pozvani na sudjelovanje u radionici na kojoj će moći zajedno oslikavati predloške muzejskih izložaka, lijepiti kolaž, crtati te zaigrati tradicionalnu igru mlina i brojne druge igre.

19:30 - 21:00 h
„Donesi i oslikaj“ / RADIONICA

Radionica je otvorenog tipa za sve posjetitelje. Svi posjetitelji su pozvani da donesu neke stare staklene predmete iz svog doma (čaše, tegle, zdjele,...) i da im svojom kreativnošću i našim bojama za staklo daju novi izgled. Najmlađi naraštaji će moći oslikavati plastične prozirne čaše koje osigurava Muzej.

21:00 - 22:30 h
„Učenici kustosi“ / RADIONICA

Radionica je otvorenog tipa. Svi posjetitelji koji u vremenskom razdoblju od 21 – 22:30 h dođu u Muzej antičkog stakla bit će u mogućnosti razgledati stalni postav uz stručno vodstvo učenika srednje škole koji će na jednu večer postati kustosi.

12:00 - 13:00 h
„ŽIVJETI SA STAKLOM / VIVERE CUM VITRO“ - Nada Debelić / IZLOŽBA

Uoči Noći Muzeja 2016., u 12 sati biti će otvorenje izložbe dipl.slikarice Nade Debelić rođ. Kogej. Njen rad definira jak stvaralački izračaj, koji je očaravajući i već na prvi pogled vidljiv na njenim slikarskim platnima kao i na njenim kiparsko-reljefnim figurama iz stakla. Posljednih godina umjetnica je svoj likovno pripovjedni jezik pronašla u novom mediju, fuziji stakla. Svoje slikarsko umijeće nadgradila je dobrim poznavanjem i vladanjem tehnološkim procesom fuzije stakla i tako svojom kreativnošću vrlo uspješno spojila više likovnih domena. Njeni radovi sjaje savršenošću, dokazujući da se radi o zreloj umjetnici koja vješto ujedinjuje tehnološke procese svojim idejama i stvaralačkim vizijama. Istančanim osjećajem za boju i materijale umjetnica gradi apstraktne obrise figuralike i morskih krajobraza. Kreacije su temeljene na slikarskim osnovama, no zbog ispreplitanja s plastičnošću izraćaja medija, one se izdižu u trodimenzionalnost te postaju reljefne, opipljive. Pretežno uspravne formacije djeluju monumentalno. Likovne radove gradi abstraktno, upotrebljavajući rafinirane planove i simplificirajući dubinu perspektive. Umjetnici uspijeva da nizanjem staklenih i transparentnih apstraktnih plitkih reljefa te koloritnim modulacijama potiče napetost u vizualno ekspresivni dijalog s promatračem, vodeći ga ponekad, čak i do vrlo provokativne percepcije. Svoju koloritnu skalu umjetnica je nadogradila srebrnom i bijelom bojom kojima, već prema potrebi, naglašava ili reducira ekspanziju boja. U svojim novijim radovima često osnovne boje smješta u prvi plan, osobito zasićenu žutu, crvenu i plavu. Transparentnost staklene nosive plohe naglašava kontrast između dubine i reljefa koji je plohi dodan te je glavni nosilac sadržaja. Izložba će biti postavljena u velikoj dvorani MAS-a i biti će otvorena do 18. ožujka 2016.

18:00 - 01:00 h
Izrada staklenih minijatura metodom rada na plameniku / RADIONICA

U Noći Muzeja 2016. vještinu izrade staklenih minijatura metodom rada na plameniku demonstrirati će Ivana Matković, djelatnica Muzeja antičkog stakla u Zadru.

Sadržaj i oblikovanje programa: Muzej antičkog stakla u Zadru

Muzej antičkog stakla u Zadru

Poljana Zemaljskog odbora 1

Požeško-slavonska

18:00 - 01:00h

023 363 830

info@mas-zadar.hr

4500Natječaj za Naj Fotku