Hrvatski školski muzej

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Mirisna noć u Školskom muzeju Hrvatski školski muzej vodi Vas u mirisnu Noć muzeja uz gosta Boruta Mihalića koji će nam otkriti kako uz pomoć kemije i mirisa možemo prošetati kroz slike, pejzaže, podneblja… Radionice Školskog muzeja otkrivaju Vam što se radilo u pučkim školama krajem 19. i početkom 20. stoljeća, a imamo i radionice iznenađenja Studija Tanay. Također, ponesite mobitele jer će Vam dobro doći „selfie“ s utemeljiteljima Muzeja!

Hrvatski školski muzej - PROGRAM


18:00 - 01:00 h
Stalni postav Hrvatskog školskog muzeja /

Hrvatski školski muzej povijesni je muzej koji čuva povijest hrvatskog školstva i jedini je specijalizirani muzej za područje školstva u Hrvatskoj. Muzej je otvoren davne 1901. godine, a stalni postav s preko 1000 eksponata koji govore o odgoju, obrazovanju, ukratko o školovanju od druge polovice 19. do početka 20 stoljeća otvoren je 2000. godine.

18:00 - 01:00 h
Selfie s utemeljiteljima! - igra za posjetitelje /

Zadatak posjetitelja je u stalnom postavu pronaći fotografiju utemeljitelja Hrvatskog školskog muzeja, „uslikati" se s njima“ tj. napraviti „selfie“. Nagrada: besplatan ulaz u Muzej za dvije osobe i publikacija Muzeja po izboru pri sljedećem dolasku.

18:15 - 19:15 h
Vezenje križićem - radionica Hrvatskog školskog muzeja / RADIONICA

Ograničen broj sudionika, maksimalno 20; prijava obavezna na idumbovic@hsmuzej.hr Igrajući se iglom i koncem razvijamo osjećaj za lijepo i vježbamo urednost i strpljivost. U radionici Ženskog ručnog rada sudionici uče osnove veza (vezući na tkanini zadane motive križićima ili osnovnim bodovima). Muzejska radionica putem koje možete saznati nešto više o različitim tehnikama veza (vezenju križićima, lančanom bodu, ovijencu i dr.) rabljenim u zabavištima i pučkim školama 19. i 20. stoljeća.

19:30 - 20:30 h
Studio Tanay - radionica iznenađenja / RADIONICA

Ograničen broj sudionika, maksimalno 15; prijave na idumbovic@hsmuzej.hr

20:00 - 21:30 h
Mirisna kemija s Borutom Mihalićem / PREDSTAVLJANJE

Ograničen broj sudionika, maksimalno 40; prijava obavezna na mbracic@hsmuzej.hr Pridružite nam se na blok satu mirisne kemije. Borut Mihalić će vas mirisnim molekulama provesti kroz slike, pejzaže, podneblja… Razmijenit ćemo mirisna iskustva i iskustva koja imamo s mirisima. A možda će nas miris na nešto inspirirati…

20:30 - 21:30 h
Pišemo krasopisom - radionica Hrvatskog školskog muzeja / RADIONICA

Ograničen broj sudionika, maksimalno 20; prijava obavezna na idumbovic@hsmuzej.hr Radionica Pišemo krasopisom vezana je uz obuku početnog čitanja i pisanja – danas nastavnog predmeta hrvatskog jezika. U 19. stoljeću jedan od nastavnih predmeta niže pučke škole bio je i krasopis. U ovoj radionici posjetitelji usvajaju osnove krasopisa te rade na pripremljenom nastavnom listiću pod budnim okom stroge učiteljice iz 19. stoljeća.

21:00 - 22:00 h
Studio Tanay - radionica iznenađenja / RADIONICA

Ograničen broj sudionika, maksimalno 15; prijave na idumbovic@hsmuzej.hr

23:00 - 24:00 h
Stručno vodstvo po stalnom postavu Muzeja / STRUČNO VODSTVO

Sadržaj i oblikovanje programa: Hrvatski školski muzej

Hrvatski školski muzej

Trg maršala Tita 4

Grad Zagreb

01 4855 716

hsm@hsmuzej.hr

0Natječaj za Naj Fotku