Hrvatski muzej arhitekture HAZU

Hrvatski muzej arhitekture HAZU - PROGRAM


18:00 - 01:00 h
STROSSMAYER - PROMOTOR UMJETNOSTI / PREDAVANJE

Akademik Andrija Mutnjaković u formatu video predavanja tematizirat će obimno inicijalno, organizacijsko i donatorsko djelovanje biskupa Strossmayera koje je uvijek sadržavalo bitne poruke: putem programiranog razvoja religije, obrazovanja, znanosti i umjetnosti formirati svijest o hrvatskom i slavenskom nacionalnom identitetu i afirmaciji identiteta zajednici naroda. U arhitekturi to ostvaruje gradnjom Đakovačke katedrale u romaničkom slogu koji je blizak katoličkom i pravoslavnom kršćanstvu; gradnjom Osječke katedrale u gotičkom slogu kako bi pomaknuo istočnu granicu dosega monumentalnih europskih gotičkih katedrala; gradnjom palače Hrvatske akademije kako bi renesansnim slogom naglasio zadatak Akademije u novoj renesansni znanosti i umjetnosti. Učešćem u oblikovanju kultnog Marijanskog svetišta Svete Kuće u Loretu s devet kapela europskih naroda među kojima potpomaže gradnju Slavenske kapele kao znaka ravnopravnosti. U slikarstvu programom fresaka u Đakovačkoj katedrali naglašava svoju ideju o jedinstvu Južnih Slavena u freski Isusova rođenja gdje se poklanjaju hrvatski pastiri u zajednici s srpskim i bugarskim pastirom. U Loretskoj kapelu prikazom likova i djela slavenskih apostola Svetih Ćirila i Metoda akcentira Slavene u jedinstvo europskih naroda. Poruke su čitljive, ali su izražene u dostojanstvenom umjetničkom prosedeu. Video predavanje će biti sukcesivno izvođeno tijekom trajanja Noći muzeja.

18:00 - 01:00 h
ZDENKO KOLACIO - KARIKATURE / IZLOŽBA

U fundusu Muzeja nalazi se oko 150 karikatura arhitekta Zdenka Kolacia koje na stilski vrlo različite načine izražavaju duh i karakter portretiranih osoba. Izložit će se odabir originalnih autorovih karikatura nastalih u razdoblju od 1930-ih do 1980-tih godina. Velik broj karikatura predstavljaju osobe iz svijeta kulture, umjetnosti i znanosti hrvatske i inozemne scene kao i povijesne ličnosti koje su se autora na poseban način dojmile i upućuju na njegove intelektualne izazove i interese.

18:00 - 21:00 h
IGRAONICA ZA DJECU - NACRTAJ KARIKATURU / IGRAONICA

Uz animaciju voditelja i nakon stručnog vodstva po izložbi, djeca će moći crtati karikature koje će potom biti izložene u prostoru Muzeja. Za ovu aktivnosti bit će organiziran prostor i potreban pribor.

18:00 - 01:00 h
PRIGODNA PRODAJA MUZEJSKIH IZDANJA / OSTALO

Za vrijeme trajanja programa bit će moguće nabaviti po povoljnim cijenama sva izdanja Muzeja.

Sadržaj i oblikovanje programa: Hrvatski muzej arhitekture HAZU

Hrvatski muzej arhitekture HAZU

Ivana Gorana Kovačića 37

Zagrebačka

18:00 - 01:00h

4834 553

hma@hazu.hr

380Natječaj za Naj Fotku