Gradski muzej Sisak

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Gradski muzej Sisak u suradnji s Udruženjem obrtnika grada Siska i Strukovnom školom Sisak obilježit će 180 godina od osnutka prvog Ceha sisačkih obrtnika. Ova bitna godišnjica podsjeća na neprekidnu djelatnost sisačkih obrtnika od 1836. do 2016. godine koji su od 19. do početka 20. stoljeća zajedno s trgovcima bili nositelji sisačkog gospodarstva. Obrtnička proizvodnja u Sisku je danas u opadanju, no Gradski muzej Sisak će kroz Noć muzeja prezentirati segment te djelatnosti i ukazati na njegovu važnost u gradu koji je nekoć ovisio o industrijskoj proizvodnji, a danas nužno treba nove mogućnosti razvoja. U suradnji s obrtnicima prezentirat će se mogućnost korištenja motiva s arheoloških nalaza nađenih u Sisku. Kao glavni motivi bit će korišteni oni s jedinstvenog i reprezentativnog nalaza u europskom kontekstu – ulomka prapovijesne keramičke posude iz 1. st. pr. Kr. Ti motivi predstavljaju mogući brend grada Siska kojim bi obrtnici mogli prezentirati grad ne samo na lokalnoj razini već i u cijeloj Hrvatskoj i inozemstvu. Time Gradski muzej Sisak nastupa kao poticatelj novih ideja i naglašava svoju prisutnost kao aktivni sudionik gospodarskih i kulturnih promjena u gradu Sisku.

Gradski muzej Sisak - PROGRAM


18:00 - 01:00 h
Cjelovečernji program / OSTALO

Besplatan ulaz i stručno vodstvo izložbenim postavima. Popust od 20% na publikacije u izdanju Gradskog muzeja Sisak. Nagrade za posjetitelje. Prezentacija obrtničkih proizvoda s elementima arheološke baštine grada Siska.

18:00 - 01:00 h
Fragmenti: Sisak od prapovijesti do suvremenosti / IZLOŽBA

Stalni postav Gradskog muzeja Sisak otvoren je u travnju 2006. godine izložbom „Fragmenti“ gdje je prvi puta cjelovito prikazan grad Sisak od prapovijesnih vremena do suvremenosti. Izložba je obuhvatila sve zbirke Gradskog muzeja Sisak pa nas tako izložbeni postav vodi i upoznaje s eksponatima od najstarijih prapovijesnih nalaza, preko vremena Segestice i Siscije, Ljudevita Posavskog, borbe s Osmanlijama, tradicijske baštine 18. i 19. stoljeća kada ponovo nastaje grad, do industrijskog dijela 20. stoljeća te Domovinskog rata i stvaranja samostalne Hrvatske države.

18:00 - 01:00 h
35. prije Krista / IZLOŽBA

Izložba je ostvarena povodom obilježavanja 2050. obljetnice rimskog osvajanja pretpovijesne Segestike. Prezentira predrimske i ranorimske nalaze koji se odnose na to turbulentno vrijeme te život Segestike u razdoblju neposredno prije pada i početka razvoja rimske Siscije. U muzejskom fondu Gradskog muzeja Sisak nalaze se keramički, stakleni, metalni, koštani i drugi predmeti iz razdoblja mlađeželjeznodobne Segestike (1. st. pr. Kr.) i vojnog uporišta rimske Siscije (35. g. pr. Kr. do prve polovice 1. st.). Izložba je ostvarena u suradnji s Arheološkim muzejom u Zagrebu u kojem se također čuva velik broj predmeta iz toga razdoblja.

18:00 - 01:00 h
Sava - susret kulture i prirode / IZLOŽBA

Izložba prikazuje fotografije prirodne i kulturne baštine poplavnog područja rijeke Save – bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta te kulturnih tradicija. Osmišljena je u sklopu projekta „Sava kultura NATURA“ čiji je nositelj Zelena akcija iz Zagreba i partneri.

18:00 - 22:00 h
Igre za djecu / IGRAONICA

Razne igre za djecu.

21:00 - 22:00 h
Modna revija učenika Strukovne škole Sisak / MODNA REVIJA

Učenici Strukovne škole Sisak, smjer krojači, prezentirat će svoje radove na koje su aplicirali figuralne prikaze s ulomka keramičke posude, jedinstvenog arheološkog nalaza.

Sadržaj i oblikovanje programa: Gradski muzej Sisak

Gradski muzej Sisak

Ulica kralja Tomislava 10

Sisačko-moslavačka

18:00 - 1:00h

044 811811

gradski-muzej-sisak@sk.t-com.hr

1086Natječaj za Naj Fotku