Gradski muzej Karlovac

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Gradski muzej Karlovac

Noć muzeja 2016.

Program Gradskog muzeja Karlovac u ovogodišnjoj Noći muzeja započinje već u 17.00 sati, a posebno je usmjeren na djecu i mlade.

U zgradi Gradskog muzeja Karlovac, Strossmayerov trg 7

U sklopu zadane teme Utemeljitelji i reformatori u Noći muzeja 2016. na prvom katu zgrade Muzeja posterima će biti predstavljeni Melkior Lukšić, Ivana Vrbanić i Nikola Dragarić zaslužni za osnivanje i djelovanje Gradskog muzeja Karlovac.

Tijekom noći biti će organizirana stručna vodstva po stalnom postavu (u 18.00, 20.00 i 22.00 sata) i povoljna kupnja muzejskih publikacija.

U izložbenom prostoru u potkrovlju Muzeja u suradnji s Gradskim muzejom Križevci postavljena je gostujuća izložba Dr. Josip Kalasancij Sclosser, vitez Klekovski (1808. – 1882.). Po struci liječnik, ovaj hrvatski prirodoslovac posebno je zaslužan u entomologiji i botanici te su po njemu mnoge vrste dobile ime. Bio je među prvim izabranim članovima JAZU i predstojnik matematičko-prirodoslovnoga razreda. Autor je temeljnog botaničkog djela Flora Croatica (1869.) i djela Fauna kornjašah Trojedne kraljevine (1877.). Bio je prvi predsjednik Hrvatskoga planinarskog društva (1874).

U Noći muzeja 2016. posebno će se istaknuti njegov doprinos u entomologiji te će na tu temu biti organizirana edukativna, praktična radionica za djecu pod nazivom Što su to kukci? – osnove entomologije kojoj se mlađa djeca u pratnji roditelja, osnovnoškolci i mladi mogu slobodno, bez prethodne najave pridružiti od 17.00 do 20.00 sati. Radionica je osmišljena u suradnji s Javnom ustanovom NATURA VIVA za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Karlovačke županije.

U Galeriji „Vjekoslav Karas“, Ljudevita Šestića 3

U Galeriji „Vjekoslav Karas“ postavljena je izložba grafika, slika i skulptura istaknutog slovenskog akademskog slikara Vladimira Makuca (1925.). Izložena djela izbor su iz umjetnikove donacije Goriškom muzeju iz Nove Gorice. Umjetnički opus Vladimira Makuca i oblikovno i sadržajem već više od sedamdeset godina izrasta ukorijenjen u podneblju zavičajnog Krasa, Primorja i Istre u čijoj je prirodnoj i kulturnoj baštini (ptice, domaće životinje, vegetacija, pejzaž, kuće, ziđe, glagoljički grafiti, gotičko fresko slikarstvo, antička mitologija) pronašao ikonografske elemente kojima je ostvario autentičnu umjetničku poetiku.

U Noći muzeja 2016. u predvorju Galerije „Vjekoslav Karas“ održat će se likovna radionica karton tiska i priča crtežom: Čudesno perje (dob: 7+, s početkom u 17.00 sati u trajanju od 120 minuta) i likovna radionica oblikovanja papira i priča crtežom Svaka ptica svome… (dob: 7+, s početkom u 19.30 sati, u trajanju od 120 minuta) pod vodstvom likovne pedagoginje Ivane Maradin. Sudjelovanje je potrebno najaviti do 28. siječnja 2016. godine na broj mobitela: mob. 098/9571425 ili e-mail: matea.galetic@gmk.hr ili antonija.druzak@gmk.hr Pripovjedačica Nataša Vojnović će u dva navrata tijekom večeri (u 17.30 i 18.30 sati) ispričati priču Dječak i ptica (dob: 4+) spisateljice Nade Iveljić, a u 22.00 sata u Galeriji „Vjekoslav Karas“ gostuje Staroslavenski institut s popularnim predavanjem Iz hrvatske glagoljaške baštine.

Gradski muzej Karlovac - PROGRAM


17:00 - 19:00 h
Čudesno perje, likovna radionica karton tiska i priča crtežom / Galerija "Vjekoslav Karas" / RADIONICA

Čudesno perje, likovna radionica karton tiska i priča crtežom Voditeljica: Ivana Maradin, likovna pedagoginja Dob: 7+ Tijekom vođenog razgleda izložbe, polaznicima će biti usmjerena pažnja na pticu kao likovni motiv te će se rastumačiti simbolika ptica i njihova važnost u prirodi. Praktičnom upotrebom tehnike karton tiska polaznici će izraditi matricu i po dva otiska s motivom ptice. Jedan otisak će ponijeti kući, a drugi će biti izložen tijekom Noći muzeja. Sudjelovanje je potrebno najaviti do 28. siječnja 2016. godine na broj mobitela: mob. 098/9571425 ili e-mail: matea.galetic@gmk.hr ili antonija.druzak@gmk.hr

17:00 - 01:00 h
Utemeljitelji i reformatori: Ivana Vrbanić i Nikola Dragarić / Gradski muzej Karlovac / PREDSTAVLJANJE

U sklopu zadane teme Utemeljitelji i reformatori u Noći muzeja 2016. na prvom katu Gradskog muzeja Karlovac posterima će biti predstavljeni Ivana Vrbanić i Nikola Dragarić zaslužni za osnivanje i djelovanje Gradskog muzeja Karlovac.

17:00 - 01:00 h
Vladimir Makuc, grafike, slike i skulpture iz zbirke Goriškog muzeja / Galerija "Vjekoslav Karas" / IZLOŽBA

U Galeriji „Vjekoslav Karas“ postavljena je izložba grafika, slika i skulptura istaknutog slovenskog akademskog slikara Vladimira Makuca (1925.). Izložena djela izbor su iz umjetnikove donacije Goriškom muzeju iz Nove Gorice. Umjetnički opus Vladimira Makuca i oblikovno i sadržajem već više od sedamdeset godina izrasta čvrsto ukorijenjen u podneblju rodnoga Krasa, Primorja i Istre u čijoj je prirodnoj i kulturnoj baštini (ptice, domaće životinje, vegetacija, pejzaž, kuće, ziđe, glagoljički grafiti, gotičko fresko slikarstvo, antička mitologija) pronašao ikonografske elemente kojima je ostvario autentičnu umjetničku poetiku.

17:00 - 01:00 h
Dr. Josip Kalasancij Sclosser, vitez Klekovski (1808. – 1882.) / Gradski muzej Karlovac / IZLOŽBA

U izložbenom prostoru u potkrovlju Muzeja u suradnji s Gradskim muzejom Križevci postavljena je gostujuća izložba Dr. Josip Kalasancij Sclosser, vitez Klekovski (1808. – 1882.). Po struci liječnik, ovaj hrvatski prirodoslovac posebno je zaslužan u entomologiji i botanici te su po njemu mnoge vrste dobile ime. Bio je među prvim izabranim članovima JAZU i predstojnik matematičko-prirodoslovnoga razreda. Autor je temeljnog botaničkog djela Flora Croatica (1869.) i djela Fauna kornjašah Trojedne kraljevine (1877.). Bio je prvi predsjednik Hrvatskoga planinarskog društva (1874). Izložena su posterska priopćenja, knjjižna građa i biološki predmeti (prirodnine).

17:30 - 18:00 h
Dječak i ptica, priču Nade Iveljić priča Nataša Vojnović / Galerija "Vjekoslav Karas" / PREDSTAVA

Dječak i ptica, poznatu priču Nade Iveljić priča Nataša Vojnović (Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić"). Dob: 4+

17:00 - 20:00 h
Što su to kukci? – osnove entomologije / Gradski muzej Karlovac / RADIONICA

U okviru izložbe Dr. Josip Kalasancij Sclosser, vitez Klekovski (1808. – 1882.) u Noći muzeja 2016. posebno će se istaknuti Schlosserov doprinos u entomologiji te će na tu temu biti organizirana edukativna, praktična radionica za djecu pod nazivom Što su to kukci? – osnove entomologije. Nakon kratkog predavanja o entomologiji, slijedi praktični dio uključuje gledanje kukaca pod lupom, gledanje i prepoznavanje dijelova tijela pod lupom, crtanje opaženog te ispunjavanje radnog listića. Promatrat će se preparati leptira, kornjaša i paličnjaka.Radionica je osmišljena u suradnji s Javnom ustanovom NATURA VIVA za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Karlovačke županije. U radionici mogu sudjelovati mlađa djeca u pratnji roditelja te osnovnoškolci i mladi slobodno i bez prethodne najave u vremenu od 17.00 do 20.00 sati u Gradskom muzeju Karlovac.

18:00 - 18:30 h
Stručno vodstvo po Stalnom postavu / Gradski muzej Karlovac / STRUČNO VODSTVO

18:30 - 19:00 h
Dječak i ptica, priču Nade Iveljić priča Nataša Vojnović / Galerija "Vjekoslav Karas" / PREDSTAVA

Dječak i ptica, poznatu priču Nade Iveljić priča Nataša Vojnović (Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić"). Dob: 4+

19:30 - 21:30 h
Svaka ptica svome…, likovna radionica oblikovanja papira i priča crtežom / Galerija "Vjekoslav Karas" / RADIONICA

Svaka ptica svome…, likovna radionica oblikovanja papira i priča crtežom Voditeljica: Ivana Maradin, likovna pedagoginja Dob: 7+ Tijekom vođenog razgleda izložbe, polaznicima će biti usmjerena pažnja na pticu kao likovni motiv, rastumačila bi se simbolička važnost ptica u umjetnosti i njihova važnost u prirodi. Likovnim oblikovanjem papira polaznici će oblikovati volumen ptice, a potom ga obojati. Sudjelovanje je potrebno najaviti do 28. siječnja 2015. godine na broj mobitela: mob. 098/9571425 ili e-mail: matea.galetic@gmk.hr ili antonija.druzak@gmk.hr

20:00 - 20:30 h
Stručno vodstvo po Stalnom postavu / Gradski muzej Karlovac / STRUČNO VODSTVO

22:00 - 22:30 h
Stručno vodstvo po Stalnom postavu / Gradski muzej Karlovac / STRUČNO VODSTVO

22:00 - 22:45 h
dr. sc. Marica Čunčić: Iz hrvatske glagoljaške baštine / Galerija "Vjekoslav Karas" / PREDAVANJE

Dr. sc. Marica Čunčić, ravnateljica Staroslavenskog instituta održat će predavanje o hrvatskoj glagoljaškoj baštini.

Sadržaj i oblikovanje programa: Gradski muzej Karlovac

Gradski muzej Karlovac

Strossmayerov trg 7

Karlovačka

17:00 - 01:00h

047/615980

gradski-muzej@ka.t-com.hr

1704Natječaj za Naj Fotku