Gradski muzej Drniš

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Ivan Meštrović hrvatski je umjetnik koji je količinom javnih spomenika u brojnim hrvatskih gradovima veoma zadužio svoju domovinu. Drniš se može pohvaliti s pet javnih spomenika proizašlih iz Meštrovićeve radionice, reljefi “Orači” i “Grb Grada Drniša (sv. Roko)”, fontana “Vrelo života”, skulptura “Majka s djetetom” te “Gospa Petropoljka” postavljena na glavnome oltaru župne crkve. Ovogodišnjom izložbom povodom Noći muzeja u fokus se postavlja Meštrovićeva bogata spomenička baština, s naglaskom na drniške spomenike. Ukoliko dopuste vremenski uvjeti, otvorenju izložbe prethodit će program naziva “TragomIvana Meštrovića” prilikom kojeg će se uz sažeto izlaganje obići drniški spomenici. Potom će uslijediti otvorenje izložba u Gradskome muzeju Drniš. Domaći spomenici postavit će se u kontekst sveukupne Meštrovićeve spomeničke baštine u Hrvatskoj kako bi se satkla mreža gradova tkana na temelju Meštrovićeva potpisa. Na ovogodišnju opću temu muzejske noći nadovezujemo se preko spomenika Josipu Jurju Strossmayeru u Zagrebu. Također, sučelit će se i dva rana Meštrovićeva rada, dvije fontane – “Vrelo života” i “Zdenac života”. Na izložbi će se prezentirat i studije za izvedene i neizvedene spomenike iz Zbirke Ivana Meštrovića iz muzejskog fundusa.

Gradski muzej Drniš - PROGRAM


20:00 - 23:00 h
Ivan Meštrović i javni spomenici / IZLOŽBA

Drniš se može pohvaliti s čak 5 spomenika proizašlih iz Meštrovićeve radionice, reljefi "Orači" i "Grb Grada Drniša (sv. Roko)", fontana "Vrelo života", skulptura "Majka s djetetom" te "Gospa Petropoljka". Domaći spomenici okosnica su ovogodišnje izložbe, a putem plakata uprizorit će se i spomeničko blago drugih gradova s posebnim akcentom na "J. J. Strossmayera" i "Zdenac života" u Zagrebu.

21:00 - h
Nagradna igra / ZABAVNI PROGRAM

U muzejskoj noći svi posjetitelji sudjeluju u nagradnoj igri u kojoj imaju priliku osvojiti neke od muzejskih suvenira i vrijednih muzejskih publikacija. Na ulazu će svaki posjetitelj dobiti nagradni kupon, a nakon otvorenja izložbe i kratkog izlaganja slijedi nagradno izvlačenje u kojem će se pokazati kome je sreća najviše naklonjena.

Sadržaj i oblikovanje programa: Gradski muzej Drniš

Gradski muzej Drniš

Domovinskog rata 54

Šibensko-kninska

20:00 - 23:00h

022886774

gradski.muzej.drnis@si.t-com

72Natječaj za Naj Fotku