Gradska galerija Zabok

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Velika galerija grada Zaboka sudjeluje u Noći muzeja već petu godinu za redom.
Ove godine nas opet očekuje raznolik program:
Kao odgovor na temu ovogodišnje Noći muzeja: utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer hrvatski mecena, manifestaciju ćemo započet predavanjem prof. filozofije i religiologije, književnog i likovnog kritičara Marita Mihovila Letice:
Josip Juraj Strossmayer između hrvatstva i južnoslavenstva.

 

U suradnji sa Školom  za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok  osmislili smo vizualni projekt za  Noć muzeja 2016. pod nazivom Mačka u likovnom stvaralaštvu djece i mladih.

Zadatak projekta je umrežavanje škola u županiji u području vizualnih umjetnosti te njihovo zajedničko uključivanju u aktualna zbivanja u kulturi i umjetnosti. Cilj  projekta je prikazati  likovno stvaralaštvo učenika  osnovnih škola KZŽ  i srednjoškolaca Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok na izložbi 29. siječnja 2016. u Velikoj galeriji grada Zaboka.

Ostatak večeri posjetitelji će moći uživati u dvije filmske projekcije.

“Kamenje u džepovima”
Latvija, Sjedinjene Države / 2014. 7 88′
Latvija, konac 1920-ih. Anna, lijepa i obrazovana mlada žena, zaljubljuje se u pustolovnog poduzetnika 30 godina starijeg od sebe. Međutim, s brakom dolazi i snažna ljubomora, a poduzetnik skriva Annu u šumi, daleko od drugih muškaraca, gdje mu ona rađa osmero djece. Velika depresija izrazito ih pogađa, a zatim Latvija doživljava sovjetsku invaziju, potom nacističku, a onda opet sovjetsku. Anna je stup snage koji prkosi nedaćama, odgaja djecu i uči ih tajnama preživljavanja u šumi. No nešto u dubini nje ne valja. Osobna priča animatorice Signe Baumane o ženama iz njezine obitelji i njihovoj borbi s ludilom.

“Dječak i svijet”
Brazil / 2013. / 80′
Kako mu teško pada očeva odsutnost, dječak odlazi iz svog sela i otkriva fantastičan svijet kojim vladaju životinje-strojevi i neobična bića. Ova prekrasna animacija koristi se brojnim umjetničkim tehnikama i prikazuje probleme modernog svijeta u dječjim očima.

 

 

Gradska galerija Zabok - PROGRAM


17:00 - 18:00 h
Josip Juraj Strossmayer između hrvatstva i južnoslavenstva / PREDAVANJE

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Zaboku održat će se predavanje prof. filozofije i religiologije, književnog i likovnog kritičara Marita Mihovila Letice na temu Noći muzeja '16. "J.J. Strossmayer": Josip Juraj Strossmayer između hrvatstva i južnoslavenstva.

18:00 - 19:00 h
Mačka u likovnom stvaralaštvu djece i mladih / IZLOŽBA

Velika galerija grada Zaboka u suradnji s Školom za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok osmislila je vizualni projekt za Noć muzeja 2016. pod nazivom Mačka u likovnom stvaralaštvu djece i mladih. Zadatak projekta je umrežavanje škola u županiji u području vizualnih umjetnosti te njihovo zajedničko uključivanju u aktualna zbivanja u kulturi i umjetnosti. Cilj projekta je prikazati likovno stvaralaštvo učenika osnovnih škola KZŽ i srednjoškolaca Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok na izložbi 29. siječnja 2016. u Velikoj galeriji grada Zaboka. Motiv poticaj za izradu likovnih radova je MAČKA. Mačka je odabrana kao motiv-poticaj za izradu likovnih radova zbog prihvatljivosti zadatka za sve uzraste učenika i činjenice da je to noćna životinja čiji izgled i način kretanja pruža niz kreativnih mogućnosti. Lik mačke također je poznat u likovnim prikazima mnogih kultura (od pećinskih crteža, egipatske umjetnosti, žanrovskog slikarstva 19.st, secesije, simbolizma, kubizma pa sve do stripa i suvremenih računalnih interpretacija). Osim toga gotovo je neizostavna domaća životinja u Hrvatskom zagorju te je time učenicima bliža za interpretaciju kroz likovni jezik. Izložba učeničkih radova pružiti će jedinstveni uvid u kreativnost i vizualnu kulturu mladih KZŽ te će na taj način obogatiti kulturni život županije. Ujedno će biti platforma za promicanje vizualne kulture i umjetnosti općenito, a nadamo se i poticaj za buduću suradnju među nastavnicima i stručnjacima u spomenutom području.

20:00 - 22:00 h
Kamenje u džepovima / PROJEKCIJA

DUGOMETRAŽNI FILM: "Kamenje u džepovima" Latvija, Sjedinjene Države / 2014. 7 88' Latvija, konac 1920-ih. Anna, lijepa i obrazovana mlada žena, zaljubljuje se u pustolovnog poduzetnika 30 godina starijeg od sebe. Međutim, s brakom dolazi i snažna ljubomora, a poduzetnik skriva Annu u šumi, daleko od drugih muškaraca, gdje mu ona rađa osmero djece. Velika depresija izrazito ih pogađa, a zatim Latvija doživljava sovjetsku invaziju, potom nacističku, a onda opet sovjetsku. Anna je stup snage koji prkosi nedaćama, odgaja djecu i uči ih tajnama preživljavanja u šumi. No nešto u dubini nje ne valja. Osobna priča animatorice Signe Baumane o ženama iz njezine obitelji i njihovoj borbi s ludilom.

22:00 - 00:00 h
Dječak i svijet / PROJEKCIJA

DUGOMETRAŽNI FILM: "Dječak i svijet" Brazil / 2013. / 80' Kako mu teško pada očeva odsutnost, dječak odlazi iz svog sela i otkriva fantastičan svijet kojim vladaju životinje-strojevi i neobična bića. Ova prekrasna animacija koristi se brojnim umjetničkim tehnikama i prikazuje probleme modernog svijeta u dječjim očima.

Sadržaj i oblikovanje programa: Gradska galerija Zabok

Gradska galerija Zabok

Zivtov trg 10

Krapinsko-zagorska

17:00 - 00:00h

0997071949

bojanin.mail@gmail.com

200Natječaj za Naj Fotku