Galerija Prica, POU Samobor

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

„NOĆ MUZEJA“ u Galeriji Prica, POU Samobor

19:00 Otvorene izložbe fotografija Željka Nemeca „Koncert“
20:00 Otvorenje izložbe lutaka i crteža Maje Šmit „Coprnice“
18:00 – 01:00 Likovne radionice „100 godina Price“ za djecu i odrasle
18:00 – 01:00 Izložba stalnog postava „Zlatko Prica“

Galerija Prica, POU Samobor - PROGRAM


18:00 - 01:00 h
„100 godina Price“ – stalni postav izložbe „Zlatko Prica“ i likovne radionice za djecu i odrasle, Galerija Prica / RADIONICA

Ove godine obilježavamo 100 godišnjicu rođenja velikog umjetnika Zlatka Price koji je velikodušno poklonio našem gradu Samoboru donaciju svojih slika, kao i fotografije kćeri Vesne Prica. Značaj te zbirke je veliko bogatstvo umjetničkog opusa, a samim time je ostavio budućim generacijama trajnu kulturnu vrijednost. Galerija Prica je mjesto gdje možete na neposredan način upoznati stvaralaštvo ovog značajnog umjetnika, a također provesti vrijeme u smirenom i ispunjenom Dječjem kutku gdje možete biti znatiželjni, postavljajte pitanja, biti kreativni, a sve u duhu Pricinog slikarstva i maska za Samoborski fašnik koje ćemo zajednički stvarati.

19:00 - 01:00 h
Željko Nemec „Koncert“ izložba fotografija, Mala dvorana Galerije Prica / IZLOŽBA

Željko Nemec svojim ciklusima umjetničke fotografije nesumnjivom kreativnošću osmišljava motive različite sadržajnosti, služeći se medijem fotografije u brojnosti njezinih aspekata. Novi ciklus pod nazivom „Koncert“ u mnogome je drugačiji. Svako glazbeno događanje nudi niz prizora, odnosa glazbenika s glazbalom, odnosa ljudi na sceni, te ugođajnost za vrijeme održavanja koncerta. Zaustaviti fotografijom ono najzanimljivije, odnosno produžiti trajanje detaljima i ukupnosti koncerta zadatak je koji traži svježinu i iskustvo pogleda. Mnogo je vizura, proširenih izgleda i koncentrata zbivanja, u udaljavanju od pozornice i koračanja scenom, situacija likovne odmjerenosti koje treba prepoznati. Za Nemeca inspiracija nema granica te i u prividnoj osnovnoj statičnosti događanja iznalazi mogućnosti atraktivnih kompozicija, s dijalogom i srazom sudionika, u „pričama“ koje i izdvojenosti i samodostatnosti pripadaju cjelovitosti scenarija. U svakom slučaju nenametljiva zavodljivost poetičnog uprisutnjena je u treptajima fotografskog poliptiha Željka Nemeca, osebujnog susreta glazbe i njene vizualizacije. U činu i impresiji.

20:00 - 01:00 h
Maja Šmit „Coprnice“ izložba lutaka i crteža, predvorje Galerije Prica / IZLOŽBA

Zašto vještice? One su zapravo jednostavne i mudre žene koje imaju otvorene oči prema prirodi, one nisu zavedene medijima i uklopljene u nametnute kalupe svakodnevnice, već one izražavaju ljubav i poštovanje prema prirodi. Coprnice znaju da je priroda najveći stvaratelj, najveći umjetnik, te da sve zapravo izlazi iz prirode. Te žene tako jako osjećaju snagu i moć prirode, u svim njezinim oblicima i kreacijama. One su povezane s tom snagom i moći, ali znaju da one ne pripadaju njima, već čarobnice pripadaju svemu tome. I tako se povezuju u cjelokupnu kreaciju, one su uklopljene u jedinstvo beskraja. Ta stvorenja znaju osluškivati svoju dušu, a duša uvijek zna svoj put. Eto, to su te moje vještice, naše coprnice.

Sadržaj i oblikovanje programa: Galerija Prica, POU Samobor

Galerija Prica, POU Samobor

Trg Matice hrvatske 6

Zagrebačka

18:00 - 01:00h

01/3336 214

galerija@pousamobor.hr

0Natječaj za Naj Fotku