Galerija Meštrović

Galerija Meštrović - PROGRAM


19:00 - 01:00 h
PROMOCIJA VODIČA "MEŠTROVIĆEV ZNAK U SPLITU" / PROJEKCIJA

Vodič Meštrovićev znak u Splitu nastavak je projekta obilježavanja Meštrovićeve prisutnosti u javnim prostorima, a dosad objavljena izdanja U Meštrovićevom rodnom kraju (2010.) i Meštrovićev znak u Zagrebu (2013.) bilježe njegovo djelovanje u zavičajnim Otavicama – Ružiću i Zagrebu. Prepoznatljiv „znak“ kojeg je Meštrović ostavio u gradu Splitu, poklonivši mu svoj dom i galeriju na Mejama zajedno sa sakralno-umjetničkim kompleksom Crikvine i ukrasivši ga javnim spomenicima i skulpturama, neprocjenjivo je kulturno-umjetničko blago i trag jednog vremena koje sačinjava identitet današnjega grada. Vodič Meštrovićevim javnim spomenicima i arhitektonskim djelima u Splitu, navodeći biografske podatke, povijesne činjenice, ali i poneke kuriozitete, donosi priču o povijesti i identitetu grada Splita kroz iznimna umjetnička ostvarenja. U Noći muzeja posjetitelji će moći pokazati svoje znanje o Ivanu Meštroviću i osvojiti poklon paket „Meštrovićev znak“ – komplet od 3 vodiča koji će nadopuniti njihovo znanje o nekima od najpoznatijih Meštrovićevih spomenika, ali i otkriti one koji im dosada nisu bili poznati. Kviz znanja bit će popraćen projekcijama fotografija koje je za potrebe vodiča Meštrovićev znak u Splitu i U Meštrovićevom rodnom kraju načinio fotograf Zoran Alajbeg.

21:00 - 22:00 h
Predavanje: "KONZERVACIJA I RESTAURACIJA NA SPOMENIKU GRGURU NINSKOM U SPLITU" / PREDAVANJE

Predavanje o tijeku konzervacije i restauracije spomenika Grguru Ninskom u Splitu održat će Jelena Tomasović Grbić, dipl.konz.-rest., NEIR d.o.o. i Filip Rogošić, akademski kipar, prof.lik.kulture, Umjetnička akademija u Splitu

18:00 - 01:00 h
Izložba "IVAN MEŠTROVIĆ: SPOMENIK GRGURU NINSKOM U SPLITU" / IZLOŽBA

Trajanje izložbe: 20. siječnja-20. veljače 2016. Autorica koncepcije izložbe, kustosica: Maja Šeparović Palada Autorica likovnog postava izložbe: Renata Waldgoni Oblikovanje opreme izložbe i kataloga: Rafaela Dražić Spomenik starohrvatskom biskupu Grguru Ninskom (X. stoljeće) najpoznatiji je splitski, ali i Meštrovićev javni spomenik te najveći u njegovom opusu. Visok je 7.58 metara, vrsno je i zanatski zahtjevno modeliran i odliven u broncu te je prema autorovoj želji postavljen na Peristil Dioklecijanove palače 1929. godine za koji je prostor i zamišljen kao site-specific. U radu: Ivan Meštrović: Spomenik Grguru Ninskom u Splitu govorimo o nastanku i razvoju ideje spomenika (1919.-1927.), navodimo idejno-politički kontekst provedbe izvedbe koji će od samog početka dominirati nad umjetničkom i likovnom izvedbom, donosimo okolnosti postavljanja spomenika (1929.), razmontiranja i uklanjanja (1941.) te ponovnog smještanja na drugu lokaciju (1954.), pretpostavljamo razloge zbog kojih je Ivan Meštrović odlučio odustati od prve inačice spomenika čiji se brončani odljevi nalaze u javnim prostorima gradova Varaždina i Nina. U radu sintetiziramo dosadašnje spoznaje i donosimo nova saznanja. Preko korištene literature, arhivske građe, skica i studija te crteža i arhitektonskih nacrta za spomenik, kao i fototečne građe, ovaj rad pruža cjelovit pregled teme – ponajprije iz optike vremena u kojemu je spomenik nastao i kroz stajalište Ivana Meštrovića. …. U radu donosimo podatke o odnosima Meštrovića i njegovih suvremenika koji su bili angažirani oko spomenika Grguru Ninskom (dr. Ive Tartaglie, don Frane Bulića, dr. Ljube Karamana i dr…. ) Na izložbi Ivan Meštrović: Spomenik Grguru Ninskom u Splitu izloženo je pet studija prve i druge inačice spomenika, u bronci i u gipsu. Referentni arhitektonski nacrti i crteži predstavljeni su reprodukcijama. Izlošci su iz fundusa Atelijera Meštrović u Zagrebu i Galerije Meštrović u Splitu, Muzeja grada Drniša, Muzeja grada Iloka i Galerije umjetnina u Splitu. Većina muzejske građe do sada nije bila predstavljena javnosti. Tijekom izložbe odvija se projekcija filma Otkrivanje spomenika Grguru Ninskom autora Radovana Ivančevića. (Filmoteka 16, Zagreb, 1976.).

Sadržaj i oblikovanje programa: Galerija Meštrović

Galerija Meštrović

Šetalište Ivana Meštrovića 46

Splitsko-dalmatinska

18:00 - 01:00h

021 340 800

mim@mestrovic.hr

2400Natječaj za Naj Fotku