Etnografska zbirka Lovrec

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

U Noć muzeja uključujemo se pod motom „vjera u premoć ljubavi nad mržnjom“ koji smo preuzeli od hrvatsko-slovenskog ilirskog pjesnika Stanka Vraza a pod naslovom “Stanko Vraz, pjesnik, filozof, etnograf i graditelj mostova među kulturama”.
Uz uobičajeno vođenje kroz Etnografsku zbirku pripremili smo i mali popratni program posvećen našem ilircu i susjedu iz Slovenije. Naime Stanko Vraz rođen je u Cerovcu udaljenom svega 20 km od Svetog Urbana (sjedište Etnografske zbirke Lovrec) gdje i danas žive u njegovoj rodnoj kući nasljednici Vrazovih.
Naša Etnografska zbirka proizašla iz obiteljske tradicijske vinarske i mlinarske proizvodnje naslanja se na očuvani povijesni vinski podrum iz 16.st., a
Stanko Vraz „hrvatski Slovenac“ potekao je iz vinogradarske obitelji što je zanimljiv podatak za našu Etnografsku zbirku koja većim dijelom opisuje životni vijek vinove loze.

Vraz je iznimno volio svoj zavičaj pa ćemo predstaviti i pokoji njegov stih posvećen seoskoj idili kao i neke stihove ljubavne lirike. Značajan je doprinos Stanka Vraza hrvatskoj etnologiji te razumijevanju drugih kultura na što ćemo se također osvrnuti.
Program će biti u romantičarskom i romantičnom duhu upotpunjen glazbenim dodatkom u kojem će bit izvedene dvije kraće skladbe poznatog pijaniste i skladatelja Frédérica Chopina koji je imao u svom životu nekoliko dodirnih točaka sa Stankom Vrazom.
Vođenje kroz Etnografsku zbirku bit će popraćeno nagradnom igrom pogađanja izloženih zagonetnih predmeta uz male nagrade iznenađenja.
Program ćemo zaključiti u Kušaonici vina OPG- Lovrec uz skroman gastro-eno doživljaj. Uz vatricu čitat će se hvalospjev prežganoj juhi mađarskog filozofa Béle Hamavasa i kušati prežgana juha po receptu Stanka Vraza uz čašicu poluslatkog vina.
Prigodni program trajat će od 20:00 do 22:00 sata, a Etnografska zbirka moći će se posjetiti i nakon programa od 22:00 do 00:00 sati u razmacima od svakih pola sata uz vođenje etnologa i nagradnu igru pogađanja izloženih zagonetnih predmeta. Moguća će biti kupnja buteljiranih vina obiteljske tradicijske proizvodnje po prigodnim proizvođačkim cijenama.
Molimo zainteresirane posjetitelje za naš program Noći muzeja da nam se prethodno jave i potvrde svoj dolazak putem e-maila na : info@vino-lovrec.hr ili broj mobitela : 098/242-778 zbog ograničenih slobodnih mjesta.
Organizator programa: Etnografska zbirka Lovrec

Nositelji programa: prof.hrvatskog jezika i filozofije Barbara Markač-Despinić

pjesnik i član Društva hrvatskih književnika prof. Petar Despinić,

Odjel za glasovir Glazbene škole Slavka Osterca Ljutomer (Slovenija)

Jasna Lovrec, mag.ethnol.

 

Etnografska zbirka Lovrec - PROGRAM


20:00 - 20:45 h
Stanko Vraz, pjesnik, filozof, etnograf i graditelj mostova među kulturama / PREDSTAVLJANJE

U prvom dijelu programa u našoj Družionici namijenjenoj pretežito etnološko-antropološkim temama, predstavit ćemo najznačajnije crtice iz biografije Stanka Vraza, kratak osvrt na njegov doprinos etnologiji što će prezentirati Jasna Lovrec, etnologinja. Stanka Vraza - hrvatsko-slovenskog pjesnika ilirizma i njegovu ljubavnu poeziju predstavit će profesorica Barbara Markač-Despinić. Program će obogatiti pjesnik i član Društva hrvatskih književnika prof.Petar Despinić. Ovaj dio programa završavamo izvedbom dviju kraćih skladbi Frédérica Chopina, Vrazovog suvremenika rođenog iste 1810. godine. koje će izvesti učenici Odjela za glasovir Glazbene škole Slavka Osterca Ljutomer (Slovenija).

20:45 - 21:00 h
Predstavljanje Etnografske zbirke Lovrec / PREDSTAVLJANJE

Kraće stručno vođenje kroz Etnografsku zbirku uz nagradnu igru „Zagonetni predmet“ i male nagrade iznenađenja.

21:00 - 22:00 h
Čitanje uz vatricu / DRUŽENJE

Čitanje uz vatricu hvalospjeva prežganoj juhi mađarskog filozofa Béle Hamvasa uz još pokoju tematsku pjesmu pjesnika Petra Despinića i kušanje prežgane juhe po receptu Stanka Vraza uz čašicu poluslatkog vina u Kušaonici vina na imanju OPG-a Lovrec.

Sadržaj i oblikovanje programa: Etnografska zbirka Lovrec

Etnografska zbirka Lovrec

Sveti Urban 133

Međimurska

20:00 - 00:00h

098/242-778

info@vino-lovrec.hr

50Natječaj za Naj Fotku