Dubrovački muzeji – Etnografski, Kulturno povijesni, Muzej suvremene povijesti

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Stručnim vodstvima kroz stalne postave i povremene izložbe Dubrovačkih muzeja, predavanjima, predstavljanjima i radionicom za djecu, u petak 29. siječnja, u 18. sati kreće jedanaesta Noć muzeja.

Dubrovački  muzeji se ovoj državnoj manifestaciji tradicionalno priključuju raznolikim programom koji se ove godine odvija na tri lokacije i to u tvrđavama sv. Ivan i Revelin te u žitnici ‘’Rupe’’.

S predavanjem koje će se održati u Pomorskom muzeju u tvrđavi sv. Ivana doznat ćemo Je li Marin Getaldić (1565.-1626.) /paraboličnim/ogledalom/zrcalom namjeravao (za)paliti brodove?, a predstavit će se i brončani top iz torinske radionice Cebrano, nove akvizicije Pomorskog muzeja. Posjetitelji će se moći upoznati i s odabranim predmetima iz muzejske čuvaonice.

U tvrđavi Revelin moći će se razgledati stalni postav dvije arheološke izložbe uz stručno vodstvo, nakon čega slijedi radionica Najprije se ovdje glagoljalo, namjenjena djeci viših razreda osnovne škole koji će na radionici usvajati osnovne pojmove iz arheologije, glagoljice i povijesti kroz igru s magnetnim slovima. Broj sudionika ove radionice je ograničen na svega 15, pa će se moći uključiti ona djeca koja prije dođu.

Predavanje Kopila na Korčuli – novi pogled na povijest Ilira, održat će arheolog dr. sc. Dinko Radić koji je nedavno locirao i sada istražuje ovu pretpovijesnu gradinu u blizini Blata. Arheološki muzej Dubrovačkih muzeja čuva nalaze s tog lokaliteta koji su u muzej pristigli još koncem 19. stoljeća. Ususret izložbi Iznika s mljetskog brodoloma, naziv je predavanja na kojem će se više čuti o dobro očuvanom  nalazu mletačkog broda iz druge polovice 16. stoljeća koji je prevozio teret luksuznog keramičkog posuđa izrađenog u turskome gradu Izniku. Na predavanju će osim ove čuvene keramike biti riječi i o trgovačkim putovima, orijentalnim proizvodima koji su se tada uvozili te o kulinarstvu toga doba.

U Rupama će se moći poslušati Mala priča o keramici ali i sudjelovati na radionici i predavanju naziva Od zemlje do pogače: prezentacija tradicijske izrade glinenog podloška za pečenje – crempice. Kako je tekla trgovina robljem u Dubrovniku i njezina zabrana doznat ćete iz predavanja i PP prezentacije uz scensku izvedbu kazališne družine Kolarin, a možete ostati još duže i doznati kako se organizirala proslava sv. Vlaha za vrijeme Prvog svjetskog rata u Dubrovniku.

Bile bi to glavne točke programa Dubrovačkih muzeja za Noć muzeja 2016., koji će se odvijati na tri lokacije od 18 sati do 1 sat iza ponoći. Završno druženje planirano je u tvrđavi sv. Ivana, uz nastup klape Kaše i prigodni domjenak. Tada će biti izvučen dobitnik nagradne igre koju Dubrovački muzeji organiziraju svake godine u sklopu ove manifestacije.

U muzejskoj prodavaonici u Kneževu dvoru bit će osiguran prigodni popust na suvenire i publikacije Dubrovačkih muzeja.

Dubrovački muzeji - Etnografski, Kulturno povijesni, Muzej suvremene povijesti - PROGRAM


18:00 - 01:00 h
Stalni postav Etnografskog muzeja / IZLOŽBA

18:00 - h
Stalni postav Etnografskog muzeja / STRUČNO VODSTVO

18:30 - 19:00 h
Mala priča o keramici / PREDAVANJE

Predavanje Mala priča o keramici, Ana Marija Bezek

19:00 - 19:45 h
Od zemlje do pogače / RADIONICA

Radionica i predavanje Od zemlje do pogače: prezentacija tradicijske izrade glinenog podloška na pečenje - crempice, Miho Bokarica

20:00 - h
Stalni postav Etnografskog muzeja / STRUČNO VODSTVO

21:15 - 22:10 h
Trgovina robljem u Dubrovniku i njezina zabrana / PREDAVANJE

Radionica i predavanje, Od zemlje do pogače: prezentacija tradicijske izrade glinenog podloška za pečenje - crempice, Miho Bokarica

22:10 - h
Prvi svjetski rat i proslava sv. Vlaha 1916. / PREDAVANJE

Sadržaj i oblikovanje programa: Dubrovački muzeji – Etnografski, Kulturno povijesni, Muzej suvremene povijesti

Dubrovački muzeji – Etnografski, Kulturno povijesni, Muzej suvremene povijesti

Od Rupa 3

Dubrovačko-neretvanska

020 323 056,

etnografski@dumus.hr

0Natječaj za Naj Fotku