Dubrovački muzeji – Arheološki muzej

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Stručnim vodstvima kroz stalne postave i povremene izložbe Dubrovačkih muzeja, predavanjima, predstavljanjima i radionicom za djecu, u petak 29. siječnja, u 18. sati kreće jedanaesta Noć muzeja.

Dubrovački  muzeji se ovoj državnoj manifestaciji tradicionalno priključuju raznolikim programom koji se ove godine odvija na tri lokacije i to u tvrđavama sv. Ivan i Revelin te u žitnici ‘’Rupe’’.

U tvrđavi Revelin moći će se razgledati stalni postav dvije arheološke izložbe uz stručno vodstvo, nakon čega slijedi radionica Najprije se ovdje glagoljalo, namjenjena djeci viših razreda osnovne škole koji će na radionici usvajati osnovne pojmove iz arheologije, glagoljice i povijesti kroz igru s magnetnim slovima. Broj sudionika ove radionice je ograničen na svega 15, pa će se moći uključiti ona djeca koja prije dođu.

Predavanje Kopila na Korčuli – novi pogled na povijest Ilira, održat će arheolog dr. sc. Dinko Radić koji je nedavno locirao i sada istražuje ovu pretpovijesnu gradinu u blizini Blata. Arheološki muzej Dubrovačkih muzeja čuva nalaze s tog lokaliteta koji su u muzej pristigli još koncem 19. stoljeća. Ususret izložbi Iznika s mljetskog brodoloma, naziv je predavanja na kojem će se više čuti o dobro očuvanom  nalazu mletačkog broda iz druge polovice 16. stoljeća koji je prevozio teret luksuznog keramičkog posuđa izrađenog u turskome gradu Izniku. Na predavanju će osim ove čuvene keramike biti riječi i o trgovačkim putovima, orijentalnim proizvodima koji su se tada uvozili te o kulinarstvu toga doba.

  • Završno druženje planirano je u tvrđavi sv. Ivana, uz nastup klape Kaše i prigodni domjenak. Tada će biti izvučen dobitnik nagradne igre koju Dubrovački muzeji organiziraju svake godine u sklopu ove manifestacije.

U muzejskoj prodavaonici u Kneževu dvoru bit će osiguran prigodni popust na suvenire i publikacije Dubrovačkih muzeja.

Dubrovački muzeji - Arheološki muzej - PROGRAM


18:00 - 01:00 h
Stalni postav dvije arheološke izložbe / IZLOŽBA

Stalni postav dvije arheološke izložbe: Revelin: arheološka iostraživanja / prostorni razvoj /ljevaonica i Ranosrednjovjekovna skulptura Dubrovnika i okolice

18:00 - 18:30 h
Revelin: arheološka iostraživanja / prostorni razvoj /ljevaonica i Ranosrednjovjekovna skulptura Dubrovnika i okolice / STRUČNO VODSTVO

18:30 - 19:30 h
Glagoljati je lako / RADIONICA

19:45 - 20:30 h
Kopila na Korčuli - novi pogled na svijet Ilira / PREDAVANJE

Predavač: dr. sc. Dinko Radić

20:30 - 21:15 h
Ususret izložbi Iznika s mljetskog brodoloma / PREDAVANJE

22:00 - h
Revelin: arheološka iostraživanja / prostorni razvoj /ljevaonica i Ranosrednjovjekovna skulptura Dubrovnika i okolice / STRUČNO VODSTVO

Sadržaj i oblikovanje programa: Dubrovački muzeji – Arheološki muzej

Dubrovački muzeji – Arheološki muzej

Tvrđava Revelin

Dubrovačko-neretvanska

18:00 - 01:00h

(0)20 324 041

arheoloski@dumus.hr

0Natječaj za Naj Fotku