Astronomski centar Rijeka

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Program u Centru organizirat će Rijeka sport, tvrtka koja upravlja Astronomskim centrom Rijeka te Akademsko astronomsko društvo Rijeka.

Kao i svake godine, posjetitelji će moći pogledati interaktivne prezentacije i filmove u digitalnom planetariju, naučiti se orijentirati na nebeskom svodu, pogledati astronomske fotografije, otkriti svijet kroz lupu mikroskopa te se okrijepiti u caffe baru “Galileo”

Astronomski centar Rijeka - PROGRAM


18:00 - 18:30 h
Moj prvi pogled u nebo / PROJEKCIJA

Stručno vođena kratka šetnja zvjezdanim nebom upućuje male posjetitelje u čudesan svijet neba. Uz promjenu godišnjih doba najmlađima približavamo tajne Svemira kroz osnove opažačke astronomije i orijentacije po noćnome nebu – pronalaženje zvijezde Sjevernjače i određivanje strana svijeta.

18:00 - 24:00 h
Upoznajmo noćno nebo - I ti možeš biti nebeski tragač / RADIONICA

Kratke interaktivne prezentacije u kojima posjetitelji uz pomoć jednostavnog astronomskog kompjutorskog programa mogu savladati osnove orijentacije na nebu i naučiti najsjajnija zviježđa i najzanimljivije objekte.

18:00 - 24:00 h
Izložba starih teleskopa / IZLOŽBA

18:00 - 24:00 h
Promatranje neba kroz teleskop / RADIONICA

Posjetitelji će ovisno o vremenski uvijetima moći pogledati svemirska tijela koja se nalaze iznad Rijeke.

18:00 - 24:00 h
Mikrosvijet u mikroskopu / RADIONICA

Interaktivna prezentacija u kojoj posjetitelji mogu promatrati razne zanimljive uzorke kroz mikroskop.

18.00 - 01:00 h
Izložba Nebeski slikar / IZLOŽBA

Posjetitelji će imati priliku nacrati svoju trenutnu svemirsku inspiraciju.

18:30 - 19:00 h
Doba dinosaura / PREDAVANJE

Predavanje nas vodi u davnu prošlost, u vrijeme kada su dinosauri vladali našim planetom. Bili su raznovrsni: biljojedi i mesojedi;od patuljastih do divova; kopneni, vodeni i leteći. U ovom predavanju saznat ćete kako je Zemlja izgledala u to vrijeme, upoznati najzanimljivije dinosaure i otkriti zašto su nestali.

19:00 - 19:30 h
Safari Sunčevim sustavom / PROJEKCIJA

Stručno vođena prezentacija u planetariju namijenjena je najmlađima (vrtići i niži razredi osnovne škole) koje vodimo na jedno nezaboravno putovanje kroz Sunčev sustav. Tijekom uzbudljivog svemirskog istraživanja posjetit ćemo najinteresantnija mjesta našeg prvog susjedstva te upoznati najosnovnija obilježja Sunca, Zemlje i ostalih planeta. Ovaj izvanzemaljski safari vodi nas na kraju i izvan Sunčevog sustava, našeg još udaljenijeg susjedstva.

19:30 - 20:00 h
Novosti s Marsa: potraga za vodom / PREDAVANJE

Predavanje Akademskog astronomskog društva Rijeka u Velikoj sali Centra. U posljednjih nekoliko godina roboti-roveri intenzivno istražuju površinu Marsa u potrazi za vodom i dokazima da je to nekada bio svijet sličniji našemu: prekriven oceanima i topliji no danas, na kojem su postojali uvjeti za razvoj života. To je i potvrđeno, ali još je intrigantnija činjenica da je nedavno na površini Marsa pronađena tekuća voda. O svim zanimljivim aktualnim otkrićima čut ćete u ovome predavanju.

20:00 - 20:30 h
Misija: Mars / PROJEKCIJA

Istraživačke misije na Mars kroz godine i desetljeća pobuđivale su velik interes javnosti. Brojni su bili pokušaji slanja sondi i robota od kojih su neki uspješno sletjeli na površinu crvenog planeta. Je li na Marsu postojala voda i da li se tu nekad davno razvio život? Takvo bi nam otkriće pružilo bolji uvid u nastanak života na Zemlji. Pogledajte kako se odvijalo spektakularno osvajanje Marsa i kako su tekla istraživanja njegove površine

20:30 - 21:00 h
Igre svjetla i boja / PREDAVANJE

Predavanje Akademskog astronomskog društva Rijeka u Velikoj sali Centra. Što je zapravo svjetlost? Koje su joj karakteristike? Kako nastaje duga i možemo li napraviti vlastitu? U uvodnom dijelu održat će se kratko predavanje o prirodi svjetlosti, nakon čega slijede i zanimljivi pokusi.

21:00 - 21:30 h
Dva mala komada stakla / PROJEKCIJA

U filmu saznajemo kako su izgledali prvi teleskopi, kako izgledaju oni najveći na svijetu te koji su izazovi najnovije generacije opservatorija. Otkrivamo i Galileove mjesece, Saturnove prstene, spiralnu strukturu galaksija i mnoga druga otkrića koja su obilježila povijest astronomije

21:30 - 22:00 h
Daleki ledeni svijet: upoznajmo Pluton / PREDAVANJE

Predavanje Akademskog astronomskog društva Rijeka u Velikoj sali Centra. Pluton – objekt koji smo nekada zvali planetom, a od 2006. klasificiran kao patuljasti planet – nalazi se daleko u vanjskom dijelu Sunčeva sustava i stoga je bio nedostupan za detaljnija istraživanja. No to se sve promijenilo u srpnju 2015. godine, kada je nakon deset godina dugoga putovanja letjelica New Horizons stigla do tog dalekog ledenog svijeta i otkrila nam mnoštvo novih vrlo zanimljivih činjenica, ali otvorila i nova pitanja, o čemu će biti riječi u ovome predavanju

22:00 - 22:30 h
Svemirske misije / PROJEKCIJA

U interaktivnoj prezentaciji Svemirske misije posjetitelji mogu čuti o najnovijim dostignućima u istraživanju nebeskih tijela Sunčevog sustava pomoću letjelica. U prezentaciji će se spomenuti letjelica „Messenger“, koja s orbite istražuje planet Merkur i uspješno završava svoju misiju, kao i misija „Dawn“, koja nakon uspješnog posjeta asteroidu Vesta po prvi put istražuje patuljasti planet Ceres. Prezentacija također prikazuje istraživanje komete 67/P Churyumov-Gerasimenko pomoću letjelice „Rosetta“ i sonde „Philae“, te istraživanje patuljastog planeta Plutona pomoću letjelice „New Horizons“.

22:30 - 23:00 h
Ekstrasolarni planeti:potraga za novom Zemljom / PREDAVANJE

Predavanje Akademskog astronomskog društva Rijeka u Velikoj sali Centra. Tijekom posljednjih godina otkriveno je dvije tisuće planeta oko drugih zvijezda, a astronomi su sigurni da ih postoji još mnogo, mnogo više. Naravno, fokus potrage za ekstrasolarnim planetima je u traženju planeta sličnih Zemlji, na kojima postoje uvjeti za život. Koliko smo napredovali u tim istraživanjima, i je li takva istraživanja moguće raditi i u Astronomskom centru Rijeka, otkrijte na ovom predavanju.

23:00 - 23:30 h
Povratak na Mjesec: zauvijek / PROJEKCIJA

Povratak na Mjesec: zauvijek dokumentarni je film o natjecanju Google Lunar XPrize koje će nagradom od 30 milijuna dolara nagraditi tim znanstvenika koji do kraja 2015. godine uspiju spustiti privatnu letjelicu na površinu Mjeseca.

23:30 - 24:00 h
Prezentacija astrofotografije / PREDAVANJE

Prezentacija astronomskih fotografija koje su snimili članovi Akademskog astronomskog društva – Rijeka, uz kratka objašnjenja raznih astronomskih objekata i pojava na fotografijama.

Sadržaj i oblikovanje programa: Astronomski centar Rijeka

Astronomski centar Rijeka

Sveti Križ 33

Primorsko-goranska

18:00 - 00:00h

051 455 700

astronomski-centar-rijeka@rijekasport.hr

1503Natječaj za Naj Fotku