Arheološki muzej u Zagrebu

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Prigodom 150-e obljetnice smrti Mijata Sabljara Arheološki muzej u Zagrebu otvara Povijesni kutak na drugom katu Muzeja gdje upoznajemo tog ljubitelja starina kojeg se s pravom smatra ocem i tvorcem Narodnog muzeja u Zagrebu, najstarije muzejske ustanove glavnoga grada, iz koje je nastao i Arheološki muzej u Zagrebu.
Moguće je razgledati i izložbu Aquae Iasae te uz pomoć 3D naočala virtualno prošetati tim starim rimskim svetištem.Novootvoreni stalni postav antičke zbirke sa preko 40 tisuća predmeta nudi mogućnost slikanja selfija sa portretom carice Plautile, popularne Solinjanke.Samo za vrijeme trajanja Noći muzeja moguće je ostvariti članstvo u Klubu prijatelja AMZ-a ili odabrati nešto iz muzejskog dućana po posebnim cijenama.

Arheološki muzej u Zagrebu - PROGRAM


18:00 - 01:00 h
AQUAE IASAE- Nova otkrića iz rimskog razdoblja na području Varaždinskih Toplica / IZLOŽBA

Na području grada Varaždinskih Toplica uz termalni izvor ljekovite vode, nalazilo se od 1. do 4. st. rimsko naselje Aquae Iasae. Prirodni izvor termalne ljekovite vode nalazi se u današnjem gradskom parku, a upravo oko tog izvora Rimljani su izgradili javni dio naselja - izrazito kultno-lječilišnoga karaktera. Sustavnim arheološkim istraživanjima, koja na toj lokaciji od 1953. godine provodi Antički odjel Arheološkog muzeja u Zagrebu, otkriven je kompleks rimske javne arhitekture, u raznim fazama izgradnje od 1. do 4. st. po Kr. Kompleks se sastoji od kupališnog dijela (kupalište i bazilika) te svetišta s hramovima izgrađenog oko prirodnog izvora termalne vode koji su Rimljani „ogradili“ izvorišnim bazenom. Na izložbi će se predstaviti rezultati najnovijih istraživanja, provedenih od 2011. do 2014. godine, kada su pronađeni brojni natpisi, skulpture i reljefi te velika količina rimskih kovanica koje su od 1. do 4. st. bile ubacivane u „sveti izvor“. Osim kamenih spomenika bit će predstavljen i ostali arheološki materijal (keramika, staklo, metal), ali i 3D rekonstrukcije izgleda kompleksa u raznim fazama izgradnje kao i samo arheološko istraživanje i konzervatorsko-restauratorski radovi provedeni na nalazima i na samom lokalitetu.

18:00 - 01:00 h
Mala povijest AMZ-a / PREDSTAVLJANJE

Prigodom 150-e obljetnice smrti Mijata Sabljara Arheološki muzej u Zagrebu poziva Vas na Povijesni kutak na drugom katu Muzeja gdje upoznajemo tog ljubitelja starina kojeg se s pravom smatra ocem i tvorcem Narodnog muzeja u Zagrebu, najstarije muzejske ustanove glavnoga grada, iz koje je nastao i Arheološki muzej u Zagrebu.

18:00 - 01:00 h
Susreti u Lapidariju / DRUŽENJE

Museum shop Vam nudi promotivnu prodaju muzejskih suvenira i publikacija, a u dvorištu Muzeja nazdravite kuhanim vinom i kušajte fritule uz već tradicionalne Susrete u Lapidariju.

18:00 - 01:00 h
Selfie sa Solinjankom /

Glava carice Plautile, popularne Solinjanke,jedan od najvrjednijih spomenika rimske umjetnosti na području Hrvatske, vraćena je u stalni postav nakon više od 40 godina. U centralnoj sobi upravo dovršenog stalnog postava antičke zbirke posjetitelji mogu napraviti selfie s najpoznatijom Solinjankom u Muzeju. Najbolji selfie osvaja vrijednu nagradu.

18:00 - 01:00 h
Članstvo u Klubu prijatelja /

Za vrijeme Noći muzeja posjetitelji se mogu po promotivnim cijenama učlaniti u Klub prijatelja. Odabirom nekog od paketa za sebe ili kao poklon dobivaju se brojne pogodnosti: besplatan ulaz u Muzej tijekom cijele godine, popusti na muzejske suvenire, rođendanske proslave, muzejska izdanja, besplatne izlete na teren i još puno toga.

Sadržaj i oblikovanje programa: Arheološki muzej u Zagrebu

Arheološki muzej u Zagrebu

Trg Nikole Šubića Zrinskog 19

Grad Zagreb

18:00 - 01:00h

01 4873000

amz@amz.hr

7021Natječaj za Naj Fotku