O nama

Hrvatsko muzejsko društvo organizira manifestaciju Noć muzeja u Hrvatskoj od 2005. godine. Idejne začetnice manifestacije Noć muzeja u Hrvatskoj, autorice koncepcije programa i voditeljice projekta su mr.sc. Vesna Jurić Bulatović i mr.sc. Dubravka Osrečki Jakelić, koje u prosincu 2005.g. pokreću akciju kao gradski pilot projekt sa šest zagrebačkih muzeja.Od 2007. Noć muzeja prerasta u nacionalnu manifestacij u koju se uključuje sve više muzeja i gradova a broj posjetitelja prelazi broj od 70 000.

 

Godina

Broj gradova

Broj muzeja, galerija i ostlih kulturnih ustanova

Broj posjetitelja

2005

1

6

10.000

2006

0

0

0

2007

8

27

70.000

2008

20

60

111.000

2009

31

73

140.000

2010

43

116

278.000

2011

60

150

300.000

2012

80

180

315.000

2013

100

226

324.000

2014

100

210

360.000

2015

110

220

260.000

 

Danas je Noć muzeja manifestacija kojom se nastoji ostvariti jedan od osnovnih strateških ciljeva Hrvatskog muzejskog društva, a to je provođenje aktivnosti na percepciji muzeja kao baštinskih ustanova, ustanova identiteta i muzeja kao nezaobilaznog dionika u održivom razvoju turizma. Aktivnostima u manifestaciji Noći muzeja potiče se na prepoznavanje muzeja kao dinamičnih institucija koje povezuju ljude s globalnim izvorima informacija te idejama i stvaralaštvom za kojim tragaju; na prepoznavanju muzeja kao institucija koje čine bogatstvo ljudskog izraza i kulturnu raznolikost dostupnu svim korisnicima i na svim medijima te na poticanje aktivnosti razvijanja znatiželje kao motiva za posjet muzeju, muzeja kao ustanova znanja, ali i prostora za zabavu i smisleno provođenje slobodnog vremena.

 

Prigodan program organizira se svake godine zadnji petak u mjesecu siječnju od 18 sati doo jedan sat iza ponoći uz besplatan ulaz u muzeje, galerije i ostale kulturne ustanove. Program se provodi u suradnji i prema mogućnostima i idejama sudionika manifestacije, a u skladu sa spomenutim ciljevima. Događanja su vrlo raznolika: otvorenje izložbe, predavanja, radionice, koncert, performans, promocija, specijalno osmišljeno vodstvo, kazališna predstava, besplatno dijeljenje ili prigodna prodaju muzejskih publikacija i suvenira, te ostala prigodna događanja. U press centru Noći muzeja prikupljaju se podaci o broju posjetitelje te izvješćuje javnost o uspjehu manifestacije. Manifestacija je podržana od Ministarstva kulture, Grada Zagreba, Turističke zajednice grada Zagreba i mnogih sponzora.

 

U Noći muzeja 2015. posjetitelji su mogli razgledati 290 izložbi i sudjelovati u 90 muzejskih radionica, organizirano je 55 projekcija, 40 predavanja i 40 predstavljanja. 70 glazbenih događanja, 26 predstava, 10 revija i 10 literarnih večeri obogatili su ponudu Noći muzeja 2015.

 

U 2015. godini usprkos nepovoljnim vremenskim uvjetima u cijeloj Hrvatskoj zabilježeno je 260.000 posjetitelja. Posebno vrijedna  činjenica je da su u Noći muzeja uključene i druge kulturne ustanove,  arhivi i knjižnice, knjižare i klubovi, a organiziraju se i brojni programi na otvorenim gradskim prostorima.

 

Jedanaestu  Noć muzeja 2016.  obilježit će tema pod nazivom utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer,  hrvatski mecena kojom bi se 29. siječnja 2016. godine od 18:00 sati do 01:00 sat održala manifestacija  Noći muzeja 2016 i odala počast jednom od utemeljitelja središnjih hrvatskih znanstvenih i kulturnih institucija, političaru i biskupu te jednom od najznačajnijih i najutjecajnijih hrvatskih ličnosti 19. stoljeća. Time bi se posebno naglasila vrijednost sakralnih fundusa kao vrijednih i značajnih kulturnih dobra, te utjecaj biskupa J.J. Strossmayera na formiranje pojedinih muzeja i stvaranje zbirki  kao i sve značajniju intenciju otvaranja sakralnih muzeja.  Stoga se posebno pozivaju i očekuje   sudjelovanje crkvenih muzeja i zbirki. No, tema desete obljetnice Noći muzeja je i nastavak ideja manifestacije da se kroz muzejske i sakralne  funduse i događanja, predstave  velika imena hrvatske kulture, umjetnosti i znanosti, a s druge strane da se u kraju iz kojeg su te velike ličnosti potekle, afirmiraju moguće kulturno-turističke ture, poput prošlogodišnjih itinerera Meštrovićevim i Teslinim krajem, koje kroz kulturu mogu doprinjeti održivom razvoju destinacije.

 

Stoga će Noć muzeja 2016. biti ostvarena u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, gradom Zagrebom, gradom Osijekom  i Muzejom Slavonije Osijek kao glavnim partnerima, naglašavajući veze jednoga velikoga čovjeka, i njegova voljenoga grada. Strossmayera i Osijeka.  Tema Noći muzeja 2016. utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena bit će podržana od strane muzejskih, sakralnih, arhivskih i baštinskih ustanova, obzirom na bogatstvo fundusa i stalnih postava istih u kojima se nalaze brojni izumi i otkrića iz sfere znanosti i umjetnosti, koji će za trajanja manifestacije biti prezentirani posjetiteljima.

 

U organizaciji HMD-a planiraju se dva veća događanja, jedan u Zagrebu kao centralni događaj s osmišljenim programom otvaranja Noći muzeja s visokim uzvanicima političkog i kulturnog ugleda, obilaska atraktivnih programa u muzejima Grada Zagreba, organizaciji atraktivnog umjetničko zabavnog programa na trgovima u centru Grada Zagreba. Organizacija koncerta na otvorenom i ostalih pratećih događanja bit će praćena ugostiteljskom ponudom i prodajom prigodnih suvenira u suradnji s Gradom Zagrebom i Turističkom zajednicom Grada Zagreba. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, glavni cilj Noći muzeja postaje djelovanje u skladu s kulturnom politikom Europske unije, koja naglašava stvaranje nove publike, čime se kulturna ponuda širi prema širem i novom sloju korisnika, do kojeg organizatori Noći muzeja 2016. planiraju doprijeti i preko granica Republike Hrvatske, povezivanjem nacionalnih i lokalnih muzejskih ustanova sa regionalnim i europskim muzejskim institucijama.

 

Kroz popratno događanje u Osječko-baranjskoj županiji i centralno istaknute priče  o hrvatskom meceni Josipu Juraju Strossmayeru naglasit će se važnost potencijalnog razvoja kulturno-turističkih itinerera  temeljenih  na ponudi kulturnih ustanova s naglaskom na održivosti i razvoju turizma u regiji.  Hrvatsko muzejsko društvo posebno naglašava važnost potencijalnog razvoja kulturno-turističkih itinerera  temeljenih  na ponudi sakralnih i kulturnih ustanova kroz iznimno uključivanje lokalnog stanovništva u programe Noći  muzeja, što će biti posebno ostvareno 2016. godine povezivanjem osiječko baranjskog kraja sa Zagrebom i ostatkom Hrvatske i regije kroz ličnost Josipa Juraja Strossmayera. Bogatstvo i raznovrsnost kulturne baštine i povezivanje lokalnih zajednica s muzejima i sakralnim ustanovama kvalitetna je podloga za promišljanje i razradu kulturno-turističkih itinerera i njihovu održivost tijekom čitave godine. Osim toga kulturne priče i događanja pokretač su za razvoj niza manjih obrtničkih djelatnosti kojima se može poboljšati kvaliteta življenja lokalnog stanovništva.

 

Programi Noći muzeja 2016. tradicionalno su besplatni za sve posjetitelje, a program iz godine u godinu vjerno podržavaju brojni partneri, sponzori i pokrovitelji. Sve obavijesti o programima moguće je vidjeti na službenim stranicama Noći muzeja 2016., www.nocmuzeja.hr , kao i na društvenim mrežama.

 

Tema jedanaeste  Noći muzeja konceptualno se nadovezuje na prošlogodišnju manifestaciju, kojom se žele dodatno afirmirati velika imena hrvatske kulture, umjetnosti i znanosti i njihovo interpoliranje u programe kulturno-turističkih itinerera.

 

Program Noći muzeja iz godine u godinu podržavaju brojni partneri, sponzori i pokrovitelji na čemu im zahvaljujemo, zahvljujemo i svim sudionicima koji svojim programima obogaćuju Noć muzeja te na kraju velika Hvala svim posjetiteljima bez kojih Noć muzeja nebi postojala…


Noć muzeja započinje u Njemačkoj 1998. godine, a 1999. godine u Francuskoj.

U 2005. godine akcija prerasta u događaj na europskoj razini.

Kao pilot projekt počinje u gradu Zagrebu s uključenih 6 muzeja.

U 2011. godini broj posjetitelja prerasta brojku od 300.000.

U 2013. godini u manifestaciju se uključuje 100 gradova s 200 muzeja i ostalih kulturnih ustanova.

Za Noć muzeja 2013. godine otvoreno je 129 izložbi, održano je 40 predavanja, organizirano je 57 stručnih vodstava kroz postave muzeja, održano 40 projekcija, 9 predstava, 41 radionica, 67 glazbenih programa, 2 modne revije, mnogo literarne večeri, pripovjedaonica i perfomansa.

U Noći muzeja 2014. posjetitelji su mogli razgledati 290 izložbi i sudjelovati u 90 muzejskih radionica, organizirano je 55 projekcija, 40 predavanja i 40 predstavljanja. 70 glazbenih događanja, 26 predstava, 10 revija i 10 literarnih večeri obogatili su ponudu Noći muzeja 2014.

U 10. jubilarnoj Noći muzeja 2015. vremenska prognoza nije nam bila naklonjena, no unatoč kiši i snijegu Noć muzeja posjetilo je 250.000 posjetitelja u 110 gradova na 250 lokacija u Hrvatskoj.Natječaj za Naj Fotku